在線解答養貓新手問題(6)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
岩岩接左貓返黎一個星期,屙親屎都成個patpat係屎
有時返工就乾左,抹唔甩,唔係成日識埋屎,點做好
同埋睇貓性格同腸胃,有啲貓會成日日頭餓多陣都會嘔嘅話,就可能用埋糧機,定時出少少糧比佢咬下,定時睇返會唔會食左乾夜啲唔食濕/食肥左etc
有冇脫肛呀?咁樣左幾耐?建議睇獸醫喎
貓女如果純考慮健康,係咪都係絕育好啲
yes
貓貓係咪好細?你留意佢屙完屎之後,拎住佢隻手仔埋屎,會學得識
正常靚屎係固體會跌落砂盆,爛屎先會癡pat pat
如果係爛屎,轉糧或者食益生菌,如果keep住爛屎可能係腸胃炎,要睇醫生
我隻貓女 已絕育
歲半 就兩歲
成日襯我返左工就係我張床屙尿
我鋪左防水床單係面佢都會屙
我擺左兩個廁所係佢附近
如果我係度嘅話 佢就會係貓砂屙
我日日都會鏟貓砂
請問我可以點做?定係佢有毛病?
有冇其他巴絲個主子中過滴蟲
可唔可以分享下點解決
我見醫生開隻藥係好多副作用咁
多啲同佢放電
清密啲貓砂
想問滴蟲係咩症狀?
啱啱search咗冇乜有效藥醫,一係就係副作用,有人話要等貓自身免疫力強咗先會冇事,兩三年會自然解決
2個幾月。拎佢手仔會反抗 會出返貓砂盆,有難度
最初沖左羊奶粉俾佢飲就屙爛屎,依兩日無沖俾佢就正常返
醫生冇講上網睇應該得一款?
已經開始食藥 希望佢冇事
可能係食物敏感
以後唔飲就ok,2個幾月可以食貓糧罐頭喇
因為一出世老母冇教
我果隻都係咁,依家2歲都係成個patpat都係屎
有無試過轉貓砂同放唔同位?
有呀 轉左 兩個廁所都唔同貓砂 都有放唔同位
點忍
有聽過人地加貓,新貓識埋屎,舊貓睇住學識埋
但我唔係教唆你隨便加貓呀
唔屙爛屎就冇野
加左貓都冇用,隻細貓會幫大貓埋
咁咪幾好,細貓幾nice
屌,真

之前加隻細貓,佢見大貓痾屎就會走埋去望佢痾屎,痾完就幫手埋沙

不過大個左就冇再幫了
貓貓差不多兩歲
帶回家差不多年半
佢一直都精精神神,食得屙得訓得
但一直就不定時會打噴嚏
有鼻涕,偏黃
帶左佢睇幾次醫生照左x光都話無咩問題,開左啲藥食晒都係咁
屋企算新,同接貓貓同期入伙,長期開空清機
貓貓都有足夠保暖,而且四季佢都會咁打噴嚏…
想問有無巴打知道係咩問題同有咩根治方法
咩品種? 同埋一日大概幾多次?
英短
大約一日三次到
每次都連打五六個噴嚏左右,有啲黃色鼻涕
有無食Lysine?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞