在線解答養貓新手問題(6)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
兩個碗咁近佢地食得會唔會有壓力,不如直頭買兩個啦
想問有無Tg group可以交換罐/放罐?
2個幾月 因為問過獸醫話一個星期食一次濕糧 每日食乾糧會好啲 預防牙石 不過佢有乖乖飲好多水

佢勁嗲 長期都陪住佢呀 訓教要人陪 跟著勁鍾意錫同抱
貓B 三個半個月大 啱啱打完第二針 無端端地下有啲屎 有啲血添… 佢係咪有咩事
唔算多 冇事的
清潔下就得
其實食乾糧都要刷牙
同埋食全乾 飲幾多水都唔會夠食全濕咁夠
因為佢地飲幾多都唔會好多
有樣嘢想請教大家,你地出完街d鞋收哂入鞋櫃定係放係大門附近就算? d鞋出完街咁污糟,有時怕隻貓走去玩野到d菌
想買張blanket 用黎包貓
有冇推介
IKEA 買d 俾小朋友/ bb 系列果d 幾好
放假去睇下 thanks
請問波斯貓要買咩梳梳毛?

聽人講要買三把梳

標準排梳、永備針梳、20~27mm的柄梳

柄梳與針梳交叉使用,
先從背部開始延伸到四肢、內側、尾巴,
最後才是頭與兩頰,
當全身都梳過1~2遍後再使用排梳順過全身一遍,檢查是否還有小結球。

!!長毛部分使用柄梳,短毛部分使用針梳,最後再使用排梳!!

岩唔岩?
隻貓 keep住軟便3星期
因為佢出街就會緊張屙嘔 所以唔方便帶佢睇醫生
同醫生商量過 做咗以吓嘅嘢

1)停咗乾糧 只餵濕糧
2)餵益生菌
3)杜虫

全部試過都唔得 軟便間唔中仲有一兩滴血係面

完全唔知咩事
收入鞋櫃
可以放門口既話都得既
如果唔係真係太污糟
佢地一定走過去玩的
會唔會試下減份量?
我兩貓前排無啦啦爛屎 直情水便咁
有擺少少長乾糧俾佢地 但冇轉過任何野食
收起左就乾糧就靚屎返 懷疑係食得太多肚痾
係,唯有麻煩d, 保障吓佢地

食乾糧防止牙結石真係唔知邊個講,唔通食餅乾唔使刷牙咩
乾糧啲澱粉質都會留低粒粒喺牙齒度,講食乾糧唔使刷牙真係得啖笑
我都想知,細個隻一喺同一間房就搞鳩大個隻條尾
想問下點樣教隻細貓唔好搶大貓啲野
細個隻一一齊食飯就會想去食大個隻啲野食,搞到大個隻走開,明明兩隻野嘅糧都已經唔一樣
有冇咩方法可以教到幼貓。依家分開佢地兩間房食飯
係咪太凍?養貓之後冷氣唔可以較太低
試下食啲lysine?
啱啱搬新家,抵抗力差,食左一星期藥好返了
可能食太多
我有隻俾幾多食幾多,次次獎勵佢食多個罐第二日就爛便

d濕糧有冇膠?有冇啫喱狀?
正常貓食完就便便順暢d大舊d
但腸胃敏感食膠可能會刺激
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞