在線解答養貓新手問題(6)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
明白,咁我都係買飛機籠好啲,唔該曬ching
咁你咁大頭蝦既話
天台可以整多道門
同埋見唔少會抓/咬個袋
貓貓三四個月大,應該用邊啲零食做訓練獎勵最好
貓五六個月大
做咗絕育前驗血
話肝同腎指數高咗少少😢
姑娘話幼貓有機會係成長期所以指數會偏高少少
想問大家有冇試過類似情況😢🙏🏻
一係你裝多度閘 可以search寵物圍欄
等佢唔可以吊你尾出入露台
記得揀返d間距細嘅 封頂最好

或者搵嘢扣死個手柄
就算有屋企人/維修乜乜物物都唔會開到
想請教下,琴晚接咗隻美短 四個月男喵返屋企。 暫時已經食左四餐,肯飲水,好精靈。 有人行過就會咕嚕咕嚕咁叫,又會八卦同想你摸佢咁。 返嚟後入左2呎半籠,有貓砂盤。 但係今日仲未見大小便,大約要觀察幾耐都無屎尿就應該去睇醫生?

另外食緊日本bb糧,想轉糧的話有無邊隻蛋白質好又低敏糧推薦可以比較下? 上網太多款式太多口味。 我自己就想第時乾濕溝餵或者每日煮鮮食。 謝謝解答
唔好用手同佢玩,慣咗用手同佢玩或者屋企冇其他玩具俾佢撲,佢就當你d手腳係獵物,用返逗貓棒同佢玩多d,俾佢慣返撲其他嘢,而唔係你
風乾雞肉粒,一粒可以摵成好多塊
其實最緊要係隻貓夠為食,咁就咩都得
露台?點加?
反正都係同一個位,應該分別不大?
起本身度門前/後幾個人位
加多道門
每次只可以開一道門
包唔會走到
我行出行入,都要經個欄,就靠依個欄去欄住?
你要成日出入露台?
養貓係咁
貓貓幾多個月絕育最好呢?
因為養緊隻就黎5個月既貓女
下個月會再接一隻貓仔入屋 唔想佢地生bb
如果貓女6個月就絕會唔會太早?
咁就最安全
唔知呀,冇住過有露台嘅屋
應該都係晾衫用?
或者夜晚出去隊啤但熱到嘔
杜過蟲未?
濕糧係主食罐夠營養但會唔夠卡路里
佢仲細暫時最好一日少食多餐 睇返你時間安排,建議早起一餐 出門口放一餐 收工一餐 宵夜一餐
而家應該未戒晒奶所以唔鍾意食乾 遲啲應該會鍾意乾多過罐
濕糧食到呢個量都餵口唔錯,你盡餵濕罐之後餵少少乾補熱量
柯屎柯尿都正常
乾糧食緊邊隻?
如果想開下佢胃同比佢練下咬口,可以蒸少少雞柳整碎連汁比佢食,但只可以長期食唔夠營養
幼貓係食得愈多愈好
可以睇下呢個卡路里計算
https://www.dogcatstar.com/calculator/
你會發覺淨餵濕會追唔到幼貓熱量
如果全濕需要食啲乾補熱量
但又唔洗咁擔心 只要佢肯食 有繼續重同長大就可以

一般都係餵濕糧比例愈多愈好
因為唔怕佢飲唔夠水
乾糧係方便 整體睇你個人時間點餵同budget
可以睇下佢啲文
https://crazypetter.com.tw/how-to-raise-kittens/
參考下

乾濕一唔一齊餵有兩派
一派話唔可以 因為乾糧成份複雜啲 溝住可能會腸胃敏感
一派話可以 因為食物都係到胃再消化 類似人食飯有唔同軟硬食物
我無特別試過 如果想試 可以少量咁試 睇下佢腸胃受唔受得 食慾情況同會唔會軟便
6個月可以絕 最好打曬3針先
想問下貓罐 可以日日唔同味定最好餵一段時間再轉🙏🏻
唔同牌子係咪唔可以輪住食🙏🏻

去打針個時杜左蟲
而家糧比wellness
唔該哂原來會愛食糧多過罐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞