在線解答養貓新手問題(6)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
有無見過啲 water fountain
我隻貓幾中意 好肯去飲水
想問下 排毛粉
要幾耐比佢食一次?
Klitter已經係數1數2好
想問下,啱啱買左隻新貓,但係佢個身到有好大陣尿味,已經用左嘢幫佢噴左幾次抹身,仲係好大陣味,應該點做
隻貓由星期三開始變得唔食野平時食既零食都無興趣
睇醫生又話佢身體唔似有問題 開左啲開胃藥 但果日餵完佢食即嘔白泡 過左15分鐘之後又嘔啲黃色汁

Ps唔知係咪因為隻腳有少少損所以上星期日帶佢睇醫生,食左3日抗生素,日日早晚又幫佢消毒加搽藥膏,唔知係咪咁搞到佢心情差絕食抗議
跟住第三日就開始唔食野,去到聞下啲罐就調頭走
而家最多係食幾粒雞肉凍乾同lam少少罐頭啲汁
唉 有無人試過咁既情況
想問下 我其中一隻貓 已經養左一年 但都仲係想掂佢 佢會fe 我同埋會走, 有d 人話要唔好理佢 俾佢獨處, 但問題黎啦 佢係異短黎, 每日都要抹眼, 變相 每日佢都fe 我 其餘兩隻都唔會咁, 係只有佢會 求教學, 點樣令佢鍾意我呢
你通常放佢地出嚟會做啲咩呢?
係咪就咁直接放出嚟 由佢地自由行?

試過咁多次,佢地兩個會唔會已經慣咗一見到對方就要打交呢
慣咗見到對方=有唔好嘅事發生 呢個諗法已經食咗入腦
所以每次見面都唔開心,一路繼續用咁嘅方式好難有新進展

試吓改變佢地諗法,見到對方=有好事發生
佢地本身鍾唔鍾意食醬醬?
試下每日放佢地出嚟一分鐘,一齊係同一空間食零食
如果ok就每日遞增見面時間
都係,放出嚟自由行
隔一陣,新貓去挑舊貓機
挑完,隔一陣,又挑
去到我忍唔住,就困返新貓入房

好,我試下,去到食醬時間,就放新貓出嚟一齊食,不過分開位
然後就睇情況,就困返入去
新貓b嚟咗兩日,已經隔開咗佢哋 貓B困喺另一間房
舊貓係咁發脾氣,邊個都夏掂下都夏
點解決
我會溝舊砂,撈均
貓仔打交係正常玩同社交,無打出血就ok
砂盤數量?佢哋一齊用同一個廁所?貓砂厚度夠?
要剪呀,但小心啲唔好剪太深剪到粉紅色
用零食慢慢調較?
呷醋啦

你少啲搵新貓,多啲同舊貓玩同陪佢先,新貓就剩係餵飯同剷屎算啦
小心舊貓唔食野 情緒病 我果隻醫左5000$
申請左領養隻貓原來中過fpv仲康復緊
想問之後會唔會好難湊/好易病?
因為本身已經新手有啲擔心
新手想問 貓b耳仔咁係唔係要睇左醫生先

起義工度接左一星期
呢幾日keep住用洗耳水抹都係咁
有耳蟎?
試吓杜蟲
最後揀左邊款啊

anyway 用完綠茶味N1後悔到仆街
一來勁假勁臭果浸綠茶味
二來每次換/Refill貓砂之後, 隻貓黎緊果1,2篤屎都會有1,2粒係軟
仲有次佢踩到隻腳都係
另外個重點..有次換完用左幾日, 發現個底d粉塵真係好多
嚴重程度係我直程走左去日本城買洗衣網隔返D粉出黎
我敢講, N1已經冇以前咁好咁出眾
各位貓主真係要認真考慮係咪繼續用 N1啊

e家暫時用緊KLitter真係唔錯
最緊要係HKTVMAL有
下次應該會試下果隻貓砂
我fd用完勁力推薦我買黎試下
想問下貓屎到底痴砂定唔痴砂係好?
到底唔痴係太乾定痴係太爛?
想問下彩虹附近有冇獸醫推薦?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞