在線解答養貓新手問題(6)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
仆街上個po 1001唔記得開
在線解答養貓新手問題(5)
https://lih.kg/3076840
歡迎交流
希望各位嘅主子開心健康
LM
隻貓得2個月又屙又嘔

但都算精神
來緊接隻2個半月大貓女返去
想問下係咪用返舊主人果邊果隻牌子貓砂好啲?
佢果邊原先用緊klitter 既綠茶豆腐砂

我用返綠茶砂 跟佢果隻 定其實一樣用豆腐沙就ok?

大家有無咩好用豆腐砂推薦
N1?植物之芯?

謝解答
貓仔4歲岩岩尿道閉塞做完導尿管, 而家照完超聲波話膀胱有膀胱石 問
1)以後可以點樣幫佢同措施 等佢唔駛再有以上問題
2)係咪一定要開刀拎粒石出黎
3)點樣做可以幫佢復完得好啲 番到黎都仲係冇黎神氣咁

唔該晒
五個月大貓貓佢成日反胃但嘔唔出嘢,有飲水有食嘢(食哂),吐毛膏都有餵,但成日嘔唔出去有啲擔心

同埋佢係會成日流眼水嘅貓嚟,但佢有時會流啲啡紅黏黏嘢出嚟,請問係咪正常?

最後想問佢啲屎有啲乾硬,我一路俾乾糧佢食,請問會唔會俾濕罐佢夜晚食好啲?

問題有啲多,感謝你
巴打平時餵咩?
我覺得n1都幾好
用返豆腐沙就得
不過我就礦物沙豆腐沙兩溝比貓用
襟用好多
貓癬治療開始一個月(醫生開嘅口服藥、粉紅色消毒藥水、癬藥膏 + 自己買的泡泡靈),而家患處啲皮屑(灰黃色)反而甩多左,咁係代表好緊定嚴重左?
乾糧

唔知做乜突然屙嘔
最好用翻
再之後慢慢溝黎轉
接左隻11個月大布偶貓,主食通常喂乾糧定罐頭
貓b 2個半月大到 日日都好精神 走黎走去 岩岩無啦啦訓醒就無曬精神 嘔左啲黃綠色汁 而家唔願郁心 係咪中左貓瘟諗住聽朝帶佢睇醫生
隻貓貓廯傳染咗俾我 我應該搽咩藥
一歲幾貓女
半年前開始有亂屙尿 屙血尿嘅問題
1.亂屙尿
咩方法都試過 eg.Keep住日日洗貓砂盆清貓砂盆/轉糧/環境/食物兜…… 前排情況有好返少少 但係而家又嚴重返(之前試過屙係床 但依家冇了
*ps 屋冇其他動物 由始到終得佢一個 同埋佢有兩個貓砂盆

2.屙血尿
次次都係屙一兩滴 感覺上係因為緊張
有睇過醫生 照過X光 身體上完全冇問題
食藥係有用 但係食晒啲藥之後問題依舊存在
有試過用嗰啲荷爾蒙產品?等佢聞到可以安心啲嗰種(非貓草 感覺上並沒有太大成效
求指教 感謝
想請教一下幼貓罐
好味小姐真係比其他貴一截
想問下有無其他牌子推薦下
你應該買多幾隻牌子/味
睇下邊d款佢肯食先再諗價錢
我2隻都唔好罐
價錢唔係主子考慮因素
貓貓4個月大 周不時有軟便
想買風乾/凍乾糧比佢試下有無好啲
而家佢食乾糧同罐罐多
想問下如果要轉生肉糧既過渡期應該同乾糧/罐罐隔幾多個鐘餵?
我果隻都貓癬
隻貓哮喘睇完醫生開左個面罩比佢吸藥但隻貓唔肯吸,想問下其實唔理佢有冇問題,佢食屙訓都冇問題
想請問下呢
如果屋企有露台
咁係咪都會封左個露台上頂, 以防貓貓跳出去?
3個月大既貓 就黎4個月
過輕 佢唔係好食乾糧 食幾粒又唔食
試過加水等佢軟身D 佢會食 一次大約食10-15G到
唔加就10G都食唔到
濕糧佢可以食到一半 30-35G到
但如果佢只係食濕糧 夠唔夠營養?
就我觀察 佢應該唔太愛食乾糧因為太硬
加上我返工時間 只可以放到長乾糧比佢(加左水唔可以放太耐) 但佢又食勁少
收左工多數都比濕糧佢/乾糧加水
都上網睇到有D乾糧磨碎器 應該磨碎佢先放定應該轉糧

佢暫時活動柯屎(多數一日一次 有時兩次)柯尿(一日4-5次)
打咁長因為第一次養 唔知正常係咩 都係上網睇多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞