在線解答養貓新手問題(6)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
想問佢2個發情分別有咩特別行為?

我屋企2隻差不多6個月, 已經book左日子絕育, 但期間以家日日驚佢地搞大肚。我見有上網全部發情既症狀中, 只有個仔中左一項: 咬貓女後頸想騎咁, 好彩每次見貓女都會反抗。但明明貓女未發情, 點解會仔發情先? 貓女冇發情既癥狀

佢地係兄妹, 分開黎養就狂喵, 夜晚訓唔到。
2個月大,成日咬鳩我地,點搞好
同埋好擔心絕育果日, 中途先發現貓女有孕, 我會心疼死

絕育前醫生會簡單檢查下貓女有孕嗎
都係貓仔咬貓女頸然後騎佢

貓女就會成日gut籮典地下

我係一隻入籠就一隻喺出面咁隔離,還好得貓仔困籠會叫,呀女好乖
未有進展
已有做足, 將新貓困房, 用有乸既欄, 舊貓係廳, 大家望到大家但接觸唔到
但一放貓出黎, 就即刻撲去舊貓度, 舊貓又唔鍾意, 不停池同鼓佢
已經有做, 將D 衫放兩邊各自吸味又換位
已經個半月, 一D 進展都冇
等同各自養緊兩隻貓, 好攰好有壓力
應該冇,性格黎
有人入黎會匿埋我覺得冇乜嘢,佢好大膽聽到有人返黎會衝門你仲驚,走失真係唔知點算
我隻(兩個月多啲)都係,見過佢淺層睡眠嘅時候一分鐘呼吸成四五十次,都幾擔心,諗住過幾日同佢睇醫生嘅時候問下
"A kitten's normal respiratory rate is between 20 to 40 breaths per minute, but it can be higher if they are awake and playing."
試下多啲同佢用玩具玩?等佢咬玩具
佢咬你嘅時候有冇兇佢?我隻都係兩個月大,有時會咬人、出爪嘅時候我地會兇佢,同埋即刻唔同佢玩。我見佢咬紙盒嘅時候係好出力咬,同玩嘅時候咬人唔同,你試下教育下佢?
食厭左汪喵啦

利申: 我都經歷緊..買緊好多唔同罐罐比個衰仔試食緊
試下用個籠困住新貓
放佢係廳同舊貓接觸多啲?
都有咁做
有時要入房整野,就會咁樣放住先
有咩罐罐介紹?
我個閪仔一歲半 乾糧就即刻食哂
睇黎要換新罐頭

希望你果隻早日康復
我試左怪獸, K9, thrive, wellness, schesir, astkatta, canagan
schesir, astkatta D人話唔係主食罐. 但我隻衰仔肯食
K9, thrive, canagan 佢唔食
wellness試左2日, 懷疑有血便/尿 ..係隔離post問緊

比你個參考
之前食開thrive 黃色雞肉
呢幾日試下買番先
貓貓有FIV
而家乾食RC indoor
罐食Canagan
買咗毛孩時代免疫力粉佢食
仲可以點照顧佢
食Ziwi牛
我地都係想佢靜靜地唔走就ok
因為佢有陌生人連出去食野/廁所都唔去
無得搞
我有隻都係
快遞敲門唔係入黎
都會即刻走 匿埋
想問下可唔可以幫貓換其他豆腐砂?
姐係用開A豆腐砂想轉B豆腐砂
想問下係咪新砂鋪係下 舊砂鋪係上?
同埋有無邊隻豆腐砂推薦?最好都係綠茶味
新貓(3個月貓b)黎左兩個星期
舊貓(8個月)呢幾日去大個時做晒預備動作但最後係屙唔出
想問下會唔會關新貓黎左搞到有壓力所以屙唔到?
但佢地都有幫大家lam毛
如果唔鐘意食乾糧 可以餵凍乾 凍乾仲好 便便無臭味
同胞兩兄弟岩岩七星期大 一出籠就開始玩
有時打架打到飛機耳又兔仔踢又會咬下對方友時仲會叫 但望下佢地兩秒後又好似無咩事 係唔係正常

佢地之前係我呀媽屋企係識得用貓砂 從來未試過亂屙尿 但佢地入左屋一星期多啲 已經試過係唔同地方屙尿同一個籠同一個貓砂盤都係豆腐貓砂有咩方法可以解決
綠茶味其實唔好
當佢混合左D 屎味之後
以後你聞到綠茶味都會聯想到屎
幾日都未痾得出就真係睇睇醫生穩陣啲。例牌野要留意都係:精唔精神,飲水夠唔夠呀?有冇比多一個砂盤?咁新貓有冇屎痾,有冇做足隔離先放出尼?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞