在線解答養貓新手問題(6)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
去舊式屋村藥房買磞砂,幾蚊就夠用好耐,然後撈白砂糖,放喺有蟻出沒嘅地方,啲蟻呀甲由呀食完就會死,對人畜無毒,但最好都唔好畀貓食到。
橫向空間唔夠大都要有垂直空間,同埋最好有隱蔽地方畀佢暱埋,佢沒安全感就會需要自閉自我修復,否則會累積壓力就好易病
咬頸似係貓仔發情嘅交配動作

收編無問題,但起碼頭一個星期要困籠隔離,等兩隻貓都適應咗對方氣味先,同埋新嗰隻都要做好杜蟲防蚤先好畀佢掂舊嗰隻
貓女有無還拖先?唔係打出血都唔使理
我隻仔而家10個月大有時都會氣促,3,4個月大時有檢查過醫生又無話有病,佢一直食得瞓得玩得我就無理了
一餐一個細罐頭 $15-30左右
9個月後通常一日食到2-3罐

乾糧一包2kg $250-400
當宵夜食嘅話 2kg一包都可以食幾個月
通常而家都唔會淨係食乾糧
淨係食乾糧容易飲唔夠水 有機會影響腎

貓砂有限錢 一個月$70-百幾

轉季如果打吓乞痴 或者唔知點解成日痾爛
通常千幾蚊連藥

如果不幸腹膜炎要醫就幾萬
有還拖
托賴無出血只係隻細太曳
畀貓女教訓多啲佢就識學乖(希望
新手準備接4個月貓貓
之前主人貓砂、乾糧、罐罐全部用汪喵
請問呢個牌子評價如何?
乾糧係陪心先啱
覺得屋企隻老貓呼吸有啲快
但精神狀態好好 會玩 胃口都好
係咪去check下好啲 定係正常老咗就會咁
如果貓有口臭問題係咪正常

買過啲清潔口腔嘅零食唔食,請問可以點做
黎緊會領養一隻幼貓

因為想環保d,唔知巴打絲打們知唔知有咩谷,係有重用既物資轉贈架呢?
想問吓貓咪吐毛係唔係好事?見佢嘔得好辛苦
玩完先呼吸急促定平時都快呀?老貓有冇做開身體檢查,是咪肥貓呢?我見啲獸醫有講過7歲之後都可能年年驗身睇住好啲。我都係留名學習。希望你隻老貓冇咩大事,純粹年紀大,活動配合返佢年齡就冇事
多謝巴打回覆
佢平時都好似快快地
係肥貓呀 啱啱接返嚟幾個月冇做身體檢查
book咗聽日睇獸醫了 check下安心啲
但好驚呀我 好驚會有咩事
但佢都好好精神 應該唔會係咩大病(?)
唔好意思阿各位 想請有無話幾多個月大嘅貓要由幼貓糧轉成貓糧㗎?係咪一定要12個月後先轉得🙏🏻
我貓貓9個月大我幫佢轉左啦
其他一筆過既洗費唔講啦
日常主要係食同屙

我兩隻
一日兩個k9大罐 1500
貓砂 100
尿墊 70
養一隻應該大約養兩隻既2/3咁多錢
想問下介唔介意分享下你食緊邊隻阿
餵緊thrive 都有比凍乾
Thank you!
呢隻算唔算比較好?
你指thrive? 罐罐黎講都係好野黎架
想淘貓抓板,但好大舊係咪多數計體積比?
有冇人有集運介紹?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞