在線解答養貓新手問題(6)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
你睇下佢會唔會痕,如果佢成日r嘅話,你可以用紫外線燈照睇下有無癬,有機會皮膚有菌都會咁樣甩毛

如果無嘅話,貓有壓力心情唔靚都有機會自己甩毛的
想問下如果要返工既係咪養唔到幼貓
唔好意思 想請教下大家
呢排貓貓成日係屋企門口/走廊既地下柯屎
但係尿又會係返貓沙盤都柯
試過換貓沙 洗貓沙盤 柯完即刻用拖地 放返啲屎落貓沙盤都無用 想問下有無人遇過呢款情况

利申:黑貓 岩岩一歲大
想問下有冇邊隻梳好用
有冇巴絲用緊汪喵個外出袋,睇台灣評價好似幾好咁定係呢類都唔推薦用https://www.dogcatstar.com/product/pet_cube_backpack/
想問幼貓係咪唔鍾意食乾糧 要乾濕糧先肯食野
有冇人用過台灣家事女王?
想問下新貓返屋企大便正常,但眼睛有時出少少分泌物同眼屎,有無咩問題?
同你一樣 轉緊罐/ 生熟分開 飲多啲水
睇下你講緊幾幼啦,六個月開始應該都係一日四餐,你搞得掂餵貓都可以架,不過最好兩隻一齊養,3個月大開始幼貓學社交化,冇其他貓/人一齊生活,會多啲問題,例如佢會咬你etc
會打算兩隻養 但返左工係咪只可以用自動餵食機解決?
睇下你返工時間有幾長啦,中間有餵食機可能會好啲。有人提倡幼貓放長糧,有人提倡定時定點。睇下你buy邊個派系
想問下貓籠有銹既話有冇問題
已解決,原來係糧唔岩佢食,轉左F9羊肉,即刻靚屎
唔好意思 唔係新手同埋有少少長
但真係好亂 睇下有冇巴絲可以幫下手解答
異短 13歲 本身行路都飲醉酒咁行唔到直線
琴日返到屋企直情係行唔到路 餵佢食零食先擺到去口隔離先肯食
即刻帶佢睇npv急症 睇完醫生話最好做磁力共振check下咩事
咁佢轉介左去城大動物醫療中心果邊睇 但係果位呂醫生booking好似好full咁
想問下會唔會有其他有醫德或者做手術好嘅醫生可以推薦下
萬分感激
一日四餐可以咁分:
起身 餵到飽
出門前 擺乾糧 預多唔預少 佢自己會分開幾次食
返屋企一餐
臨訓前一餐

但如果唔夠五個月可能要再攤開多一兩餐
因為個胃細
就算4餐食飽都未必夠多
你意思係一餐乾糧一餐濕糧,定係乾糧浸水?
貓係習慣性動物,如果之前食開乾/濕,轉換成另一隻要花少少時間,但係幼貓會容易轉過成貓。網上有好多轉糧tips,你可以search下
如果係貓糧浸水,唔好擺咁耐啊,因為有水分細菌就會高速繁殖
佢返黎屋企第二日就已經乖乖食全乾糧啦 唔該哂你
不過隻b成日夜晚唔肯訓教 明明勁眼訓又同佢放左電
用緊,冇咩問題,出過街兩次,好穩陣
可能有更平既選擇不過我冇格價
試下擺多個貓沙盤~
有啲貓鐘意屙屎屙尿分開
大家有無用開自動糧機
本身食緊全罐 一日兩餐7點比
但係依家有時比完朝早個餐
就去到夜晚10點先返到去比
好似太耐
想買個糧機
間唔中 遲返就加少少乾糧比佢地
有無雙碗既糧機推介
因為佢地唔會share碗
如果一個食先 另一個就會讓
我又唔想比咁多乾糧佢地
想比少少 一定唔夠食
怕佢地一個有食 另一個完全食唔到
貓B幾大?你可以培養下佢食濕糧嘅習慣,始終貓食乾糧飲唔夠水對腎唔好
係咪你返工時間太長,佢自己一個喺屋企訓太多?夜晚唔肯訓覺佢係會不停叫?我隻貓兩個月入屋之後係自己喺廳訓,佢知道人入咗房之後就會唔理佢,佢就叫兩聲就放棄叫人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞