在線解答養貓新手問題(6)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
新貓有冇訓左舊貓d休息地方?有冇分開貓窩?
我嘅貓係休息地方唔可以佔用人地嘅
訓錯位就會打
你可以留意吓通常點解開戰
如果可以成日一齊 應該關係唔會好差嘅

驚咬親可以冇人果陣搵房隔一隔
同埋留意下大貓有冇成日俾幼貓打擾休息 關注吓佢情緒健康
如果幼貓成日攪攪震可能要靠你放電
但唔好唔記得同大貓玩或者覺得你偏心
頭先由佢哋打
舊貓不停慘叫
打到瀨屎
2分鐘俾我分開左
我冇耐性了
想問下有冇貓爬架推薦
唔prefer淘寶
Central擴散到去肺
睇落新貓想挑戰舊貓地位
試下差別對待睇下有冇幫助?
例如俾新貓知道舊貓食先又食好d 有舊貓味嘢周圍擺
一向都已經係舊貓食先了,加上成日都係新貓面前同舊貓玩
定新貓唔抵得,所以想打走新舊貓?
2隻貓女今朝絕完育
2隻手抽過血同吊鹽水包左膠布
醫生話返屋企就可以撕
但到夜晚佢地都唔肯比人掂手
一撕郁少少就慘叫
有咩方法撕
或者遲d撕會唔會有影響
如果隻貓兩邊格肋底下面都有個毛球 梳極都梳唔走 可以點做(因為唔想帶佢沖涼 驚應激)
英短異短都會間中見到 美短真係好少
就算有都預咗大年紀或者甩皮甩骨
兩隻成貓就真係要難搞啲⋯兩隻同性?最點係絕左育未架?未絕育我覺得不論仔女都可以好惡
多啲心機同時間啦⋯困房嗰隻你地有冇一個去陪下佢?唯有係輪流比新舊貓交換下地方,等新貓都習慣下舊貓陣味先啦。
至於逃生路線/向上走動嘅話,可以就買個高身啲嘅貓架,比舊貓霸返個地盤先,又或者起碼新貓唔會太快一野打到舊貓。
屋企本身有隻1歲貓仔 上星期帶隻3個月貓女返屋企
見佢地兩個都冇wu/fee大家 就放咗佢地出嚟
但舊貓一見到新貓出嚟就好鍾意衝過去新貓到
我估想同佢玩(?)因為都冇出手 但都會攪下佢
但新貓就嚇到會低聲wu佢
咁係咪應該唔好比佢地見咁多住?
舊係女新係仔,都絕左育
舊貓會跳上食飯枱避佢
好攰了
3個月乜都驚 正常
打得唔太勁就由佢哋自然相處下 玩玩下就熟
最緊要舊貓接受
一歲半貓仔皮膚有結焦
個忽有甩毛
照左無癬
點搞
想問下帶貓貓去絕育 醫生係咪會俾埋個伊麗莎白圈?唔洗自己出面買
會賣賣頭罩比你
無可以同佢買
但係多數都係硬頭罩
唔會有冬甩
我估新貓應該未同你感情好到要妒忌
有d貓本身鍾意爭地盤 或者純粹太好動要搞吓人地
你講到慘叫….記得幫新貓剪指甲保護舊貓
我其實好多時係覺得
新貓一係只係想玩,一係蝦下舊貓
舊就純粹唔想人地搞佢,不過就覺得人地想打佢,所以慘叫

不過新貓好少出爪,反而鍾意咬,已經俾佢咬損左三四野
想問下絕完育要食成個星期抗生素
除左整溶粒藥加肉泥 仲有咩易餵方法
我本身就每次藥加半條肉泥 1日2次
計返一日食1條肉泥
但食完就屙爛屎
可以試下買個餵藥器,係後面攬住貓,放餵藥器係佢嘴角整開佢個口再放入口餵,成個過程貓係向上望,咁就易啲成功,呢個係我試過最好的方法~

無信心嘅話可以試下撈落罐罐先,但佢有可能揀走粒藥唔食/ 成餐唔食/ 以後唔食呢種口味嘅罐
網上話用手拉住兩邊面抬起個頭貓就會自然張開口,我唔明點解我隻貓唔會佢一見到支餵藥器就好似知係要隊入佢喉嚨咁,就打死都唔開口同埋step one抬起佢個頭時,佢已經不停扭嚟扭去極力掙扎但通常網上示範嗰啲貓,係定喺到俾人抬起頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞