在線解答養貓新手問題(6)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
本身都要去打針順手睇埋
乞嚏得多都係睇醫生好
舊貓抱10秒就掙扎要走,新貓就任抱唔嬲,應該都好難同時抱起兩隻一齊 而且新貓鍾意自己一隻玩,舊貓一見我同佢玩就企埋一邊睇,之後通屋跑發脾氣

係未試過一齊舔唧唧肉泥,平時都係每隻貓半支分開碟食咁樣
巴打..放到埋口都唔開口食
SALES 姐姐比左幾包試食裝比我 (風乾肉 凍乾) 聞2野就走開
感謝解答
都準備緊買定日常用品等佢check in
睇左人地教去廁所
想問下如果周圍搞破壞可以點教
好驚周圍爬周圍撞嘅拆樓貓
又唔想返工前困住佢
我 2隻有時食太急 / 食飽之後玩都會嘔糧
嘔透明水都試過係太肚餓 隻細膽貓見有陌生人寧願餓都唔現身

有隻次次飲完水都會打乞嗤
仲有試過D貓砂多粉塵都會乞嗤 轉左就冇事
餵藥我係用少少水溶左粒藥 再撈濕糧
我2隻都好受樂
餵藥器我有1隻係極抗拒 根本唔比你放野入佢口
餓半日邊夠
頭7/14日唔係都要困住咩

一陣你返工時,佢出左咩意外仲慘
舊貓佢不嬲都唔鍾意抱定係新貓嚟咗先唔鍾意抱
如果覺得舊貓妒忌嘅話,分啲時間同佢自己一個喺間房二人世界一下傾吓計玩吓,以免佢覺得你貪新忘舊
零食我係諗住一粒粒嗰啲乾糧類左右手一人一啲
肉泥如果兩個一人拉食幾下應該會嬲鳩

我屋企最早嗰隻貓同你情況差唔多,佢不嬲做開大佬突然間你多幾隻貓成日心情好差,所以要分配好啲時間,等佢覺得冇調低到佢 隔咗一排之後佢哋都已經開始一齊瞓,但係間唔中都會爭地方打交
同你一樣,我有一隻貓話唔食就唔食
餓耐少少唯有如果真係需要去食乾糧的話
我隻貓本身只係食唯一一隻乾糧,其他咩都都唔食
但係嗰隻乾糧成日都斷貨,結果唯有餵佢食罐罐同埋放咗另外貓食嘅乾糧
都玩咗成個禮拜先肯食其他糧
初初搬去你屋企最好都係困住龍仙,一來佢會令佢覺得個籠係佢安全地方同埋俾佢習慣下
因為如果你返工嘅話,最好暫時都係困喉嚨,因為始終唔知道佢會唔會搵咗啲奇怪地方有危險

返到屋企咪放佢出嚟散吓步,睇吓佢會唔會教吓破壞去埋啲危險地方就順便執執屋企保持安全
搞破壞嗰啲之後慢慢教
好似我啲貓平時會跟我去廚房睇我煮飯成日爬上枱就要每次不停咁抱返佢落嚟同佢講同佢講唔好
最好有啲唔得嘅嘢就多啲同佢用同一個字教佢,咁佢知道你講嗰啲字眼嘅時候即係代表有特別意思
就咁睇似係感冒
建議早啲睇早啲食藥
拖長會有其他併發症
凍乾溝水肯唔肯食
報告返
佢後來病徵越嚟越嚴重,越嚟越冇精神,
而家睇咗醫生好返好多,好欣慰,之前真係嚇死我
不過仲係有幾聲咳同乞嗤
可能幼貓第一次過冬,易啲冷親

搭單請教一下
黎緊屋企要搭棚維修一日
諗緊個日放佢係房/籠定要租一日貓酒店畀佢?
想請教一下 我隻異短5個月大 我餵汪喵既凍乾生肉糧俾佢
有加水溝落去 見佢最近都係痾軟便 有時仲有條頭髮痴住舊便
想請教下係咪需要轉糧俾佢試下?唔該哂
舊貓不嬲唔鍾意俾人抱, 成日俾凍乾或者罐罐唔肯食, 一見到新貓食咗佢啲嘢又發脾氣周圍走, 所以宜家屋企人錫新貓多啲

我都有同舊貓單獨一齊玩同話佢知唔可以成日蝦新貓, 但好似冇咩變化咁 都係成日攬住新貓清潔, 一唔聽佢話就打同咬新貓 舊貓有時好錫新貓, 但新貓唔係好想當佢係大佬咁
想請教下2個月英短乾糧每日食幾多g同幾多餐好?
接返黎食開Iskhan 益健 - 無穀物幼貓配方2.5 kg, 每日2餐各10g
好似食得好小
我上網睇好多建議幼貓每日總熱量要175kcal
隻糧4,100kcal/kg, 應該要食每日42.7g 先夠?
我要唔要轉每日4餐10g ?
咁其實睇落佢地還好嘅
同我隻一樣
小打小鬧都正常
佢睇嚟都係唔中意新貓搞佢啲野
而家最重要都係唔好令到舊貓覺得調低咗佢
由佢兩個自然發展,如果佢兩個大哥唔係一見面就打交嘅話,我覺得其實關係還好
我仲諗住唔買籠添,因為佢都細隻,諗住好似牧場物語咁買d欄圍一圍佢
因為新裝修完有間空房,諗住留曬間空房比佢
但有張床褥擺係度,冇床架,驚佢R爛張床褥同d牆
我仲諗住唔買籠添,因為佢都細隻,諗住好似牧場物語咁買d欄圍一圍佢
因為新裝修完有間空房,諗住留曬間空房比佢
但有張床褥擺係度,冇床架,驚佢R爛張床褥同d牆

網上睇到d片可能係專登剪埋一齊啦,又跳高跳低推冧電視拆爛燈R爛牆R爛櫃
搬左新屋好驚
隻貓一日可以打兩次三之黑次 無流鼻水 胃口好 屎尿正常 玩得訓得 想問下洗唔洗睇醫生?
咁細隻破壞力有限

你驚佢痾尿落床褥好過
點解要迫佢食乾糧
諗住由細教起,唔想佢學識拆屋
間房因為空置,床褥會打直泊埋牆,學識爬山就碌柒
佢做完絕育你都會需要比佢坐監休養
所以點都要一個 問人借一係
主要係借佢太細隻拉跌啲野壓死佢多啲

你夜晚放風同佢玩睇下佢本身咬唔咬野就知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞