UK 租樓買樓攻略 (2)

1001 回覆
69 Like 4 Dislike
會派去最近有位既地方, 咁當然唔會一定係outstanding 既學校
你睇canary wharf 的話, 集中睇, 中間, 或者左邊既屋. 中間位近北邊, 即係越近canary wharf 個堆應該個位係最靚而治安係最好. 附近仲有間叫天天既華人超市, walking distance.
真係要留個言多謝巴打咁用心整合同幫忙
唔好意思 請問我見Rightmove有啲新樓係share ownership…即係點?
想問下樓主點睇Wembley同Brentford?
睇過樓主推介嘅Ealing同Acton都覺得唔錯
想知埋上下呢個區咩情況
即係你俾左一部份既錢, 買左一部份既業權, 跟住再俾"月租", 個月租通常係平過你真係租同類型單位. 你有錢個陣又買咁d share 佢咁, 直至你買晒成個業權為止
2個地方治安都無問題. 係wembley 你要搵d 遠離wembley stadium 既地方. 唔係有賽事個陣會噪到飛天. 而Brentford 要買屋既話都唔平. 租就無乜點留意過.
過左6/30 之後, 你要買個個日子之後offer 既全新new build, 先會無ground rent. 2手樓係唔會計係裡面. 個個日子之前發售既屋唔計. 另外, 要注意既係, 你要睇番發展商會唔會係service charge 個度加左錢黎填番個氹
lm
[member] 睇過ealing, acton個面, 但係冇咩選擇, 有冇其他好介紹
1. 租房或買屋既 budget : around 1700pcm
2. prefer 地點 (London, Manchester, Birmingham, Nottingham...etc) : London
2. 你需要幾間房 : 2房
3. 你要 apartment (leasehold) 定 house (freehold) (租屋的話可以skip 呢條問題):
4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長? (0.5hr , 1hr, 1.5hr) : 1hr 係hoxton, old street個面
5. 需唔需要睇校區? 小學定中學? : 唔洗
6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通) :治安>價錢>交通>校區
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞