UK 租樓買樓攻略 (2)

1001 回覆
69 Like 4 Dislike
班痴線佬樓都唔睇就落offer
佢地應該睇咗好耐個neighbourhood, 見到有就衝
自己經rightmove 搵租盤, 睇啱就打電話問, 問佢有無得video 睇盤, 劈頭第1句就話俾半年租upfront. 真係睇左一陣子都無乜人應你機的話, 係香港搵sourcing agent 幫你搵租盤. 你搵校區較難.

你係咪最少都要住半年租盤. 一落地先開始睇買盤. 2個月係唔會成交到, 就算cash buy. 我識既人最快都3個月, 仲要係2邊律師都勁爽手, search 無事, survey 無事咁. 萬中無一.
冇揾suveryor 咩
搵左啦,咪就係臨簽約前見到啲律師文件個業主寫左

Surveying未做,但已經比左錢睇下點
都係傾番黎. 半年至3年不等.
個業主咁誠實
咁叫個suveryor唔好做喇,留番黎做下間
唔係好明, 點解會簽約都未做surveying? 你口頭承落買開始, 就可以搵人去做surveying 架啦喎. 你簽約意思係真係exchange 俾晒全部錢?
太遲啦,已經聽日要做停唔切

咁個業主無得呃既
臨簽,姐係未簽,sorry講得唔係幾好

比錢係講緊比左survery錢
聽朝打去叫停啦,應該可以
成group朝早睇樓
睇完好昼晝即刻出offer
拖到第二日
隨時其他人出晒offer還晒價拍埋板
做咩咁心急
最慘你唔心急
個業主同其他睇樓客心急
唔睇樓出offer都大有人在

正路係睇樓前寫好晒offer
睇完樓無問題就即時同agent講
再同時將之前寫個offer send出去
有錢真係做咩都得
唔好搞錯
係個業主還價
叫你加guarantor 加長啲upfront 錢之類
上面講租樓
買應該未cher到咁盡
大家頭一個月係咪都係香港租定airbnb先?
隨非你唔睇樓出offer
響香港遠距離搵得人幫你睇樓
間屋都畀人掃咗

開頭bnb 再親身睇
去埋附近睇環境
穏陣好多
我直接租樓
我會建議Airbnb, 落地睇清楚環境先
Google map好多時唔係最update,環境氣氛要落到去先知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞