UK 租樓買樓攻略 (2)

1001 回覆
69 Like 4 Dislike
唔敢買Auction 樓 真係唔識
3. 屋的話,睇下title plan, transfer deed 夠唔夠清楚 。
4. limited title guarantee 係咁,去唔去馬睇你架啫
我覆上面位巴打的

1. 值唔值見仁見智。你百分之百肯定自己理解到 legal pack,知道有咩潛在問題,咪唔使搵律師預先睇;就算之後就算有咩法律 /物業問題,你都會搵到人解決的話,咁咪ok。唔係既話,你即係等如入賭場賭大細。買拍賣樓一向都買家自負風險

2. 你呢個問題等如問點解賣二手樓唔係由賣方做survey report令買家安心啲,你唔放心咪唔好買 England and Wales一向都冇呢個要求,Scotland 就會有份 Home Report

3. 最快速既做法就上 Land Registry 俾錢 download 返附近幾塊地既 Deed 同 Title Plan,去Planning Portal search有冇人申請planning,雖然未必一定齊料

4. 先唔講 limited title gurantee,人地唔係業主,唔知有乜出奇?去唔去馬都係自己決定
Ching 識野
3. 都識我之前懶得答 有land registry account 係可以做free map search 睇下附近地title no. 再去買oce黎睇 不過無聽過人咁無聊
係真係有人咁做架,不過而家 oce 要郵寄,應該少咗啦

仲有人會想出offer前攞埋個 Public Sewer & Water Map嚟睇
唔洗仇, 我唱個陣係接近11算.

所以, 你地而家唱對我黎講.......係已經賺到笑
我有問過Public Sewer & Water Map, 唔齊d 料. 係連council 個份都唔齊. 所以我裝修個陣, 搵左council 黎問我點攪個extension, 因為我地堀個陣, 見到條類似public sewer 既物體, 不過official 張圖係無.............
oce要郵寄?除左某啲大份filed plan會無copy,要寄過黎,其他未試過
Drainage and water search 無顯示?咁慘
個人 account 同 business account 唔同
定我記錯咗?個人 account 好似得 Title register
sosad

最後發現條管係咩嚟?
無, 照報左俾council, 佢approve 左我繼續做個extension, 不過唔好癡近佢或者over 佢起任何野. 佢都唔知咩黎, 因為佢official 圖都無寫. 佢都係估係public sewer. 因為條管係穿過我後花園出外面條街. 而另一邊就一路向住我neighbour 個邊穿過去. 即係好大機會係我堀撚穿佢既話, 格黎屋同格格黎屋都會無撚左條渠
唔係應該要去 water authority 拎 build over agreement?
我係度玩左一年, 學識左係呢度, 不論買屋, 到裝修, 都極度地謹慎, 可以有既approval 我全部攞得就攞 (全撚部呢d 部門都係賊黎, 乜撚都係錢), 可以買既indemnity insurance 我都有買. 不過ndemnity insurance 只保到你有人告, 你有錢賠償, 不過唔代表佢要你拆既野唔洗拆.

呢度太多野要兼顧到. 佢郁下就話可以拆撚左已經起好左既野, 一係就告鳩我做咩係無佢通知範圍攪公家野. 所以, 我係全部都有approval 下做. 亦recomend 你地千期唔好貪快跳step 或work around. 呢度中伏機率太高.

我家下deal 過既部門有council 既tiltles deed 部門, planning permission 部門, Lawful Development Certificate 部門, Thames water, Building Control , SGN 既gas 部門, 係真係未玩到電既部門. 不過好似builder 個邊都要搵certify engineer 黎做最尾電既checking, 錢我都係9成經builder 個邊俾左.

以上每個部門都問過我攞錢 俾 approval. 全撚部都係賊黎.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞