UK 租樓買樓攻略 (2)

1001 回覆
69 Like 4 Dislike
倫敦m25內,有鐵路,唔使校區,兩口子有車,有邊度仲係安全好區得嚟低水!?
上網搵左驗樓,電話問左幾次,個時就話包埋驗石綿,跟手睇番d document, 吊你唔包既好似中中地伏
其實份驗樓係咪for自己only, 銀行按揭係咪唔洗份報告?
基本上首頁個d 推介, 我諗到既都up 晒.
成個england 都會有劈友案, 只有分多定少....
3% 都有得退咩?
first time buyer, 你係世界各地擁有過樓都無呢個優惠, 定我理解錯?
First time buyer 唔同 higher rate of transaction. 詳細你自己上網search 返terms.

簡單來講就係如果你三年內賣左你個main residence(自住),新嗰間變成你嘅main residence,你可以退返3 %。
英國稅制真係難記同成日update
我都驚自己搞
究竟個人名義買樓,按揭成本仲有無得扣稅?
之前見人話無
但我check 好似見到可以退按揭成本的20%
請問係咪?

咁公司名買樓
按揭成本係咪可以完全扣除?
住緊市中心 想搬去郊區同買車
係用退稅嘅形式俾返你。mortgage interest 嘅20%

公司係計corporate tax,可以扣減taxable income
大約5倍人工,最起碼首期要俾到10%樓價
east 係少, 因為好少個邊係單人既房. 由期你要既價錢係唔似有. 除非你住share house, 就canary wharf 有d

https://www.spareroom.co.uk/flatshare/?search_id=1135177236&show_results=as+a+map&offset=0

通常單人房, 都集中係近商業區
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞