UK 租樓買樓攻略 (2)

1001 回覆
69 Like 4 Dislike
係香港搵咗先?
我都想係咁 不過airbnb真係貴到癲 本身又有養狗limit咗啲選擇
咁你係香港俾曬啲deposit? 同相大唔大分別
Video 同相一樣
俾晒租
你租半年定一年?巴打都幾大膽
一年
其實租既話, 我都係睇過video 就租. 我個陣係香港搵. 基本上係香港搵係無乜得你選擇. 係無乜人會應機. 再講, 都係租半年, 我睇video 個樣唔係太癡線既, 佢唔係半年內棟樓會淋落黎既話, 半年我實頂到.
不過租定就真係穩陣啲同平啲 最驚係無熱水暖氣果啲係咪都係係rightmove/ zoopla 搵再網上過錢簽約?
你搵番大型嘅出租agent (你睇得多rightmove 見到最多盤係佢代理個d 就通常都係大間), 個d 入住前佢會有個checklist 幫你check 晒meet 到佢地requirement, 入住到先會租俾你
I see 係咪都係香港可以搞掂曬 一到步就住得?
理論上係得
租約都係用電子簽名
唔該曬
基本上搵到心水租盤再聯絡經紀
我自就email聯絡佢俾videos 我睇
俾holding fee
Background check
再upfront
再簽租約
全程email 來回網上搞
簽租約有個叫docu sign app
你download 佢又得
唔download 佢又得
都可以網上簽到約
https://apps.apple.com/hk/app/docusign-upload-sign-docs/id474990205?l=en
我唔係, 我係香港搵apartment 租個陣, 搵左幾十個先有2個覆我, 搞嘅程序好耐, 我係4月尾黎, 3月已經搵緊租盤, 去到4月頭都知無可能短時間agent 可以搞得晒background check, 入住前check up, 各種入住前agent 要做嘅investigation , 我係4月頭係booking.com 搵左間service apartment 租一個月落腳用. 幸運係呢個service apartment 完一個月租之前搬到入去新apartment 到. 本來諗住黎唔切就再續一個月service apartment
好詳細
Service apartment係咪都幾貴下 我見就算airbnb(london) 都差唔多要20k一個月 同埋你搬屋果陣多唔多行李/傢具要搬?
我個陣租一房, 2.2k gbp 一個月, 我要求好簡單, 有廚房煮到野食, 有internet, 行到去超市, 棟樓2個月內唔撚淋落黎就ok
係咪都可以用住址黎申請野?
係, 我第1間申請既bank account, 就係用service apartment 個地址做.
我個陣跟身係4個大行李. 一落地買左部大既lazer printer 黎申請NI number.

所以住完一個月service apartment , 係https://www.anyvan.com/ 搵左2個大隻仔黎搬4大行李 + 一個大printer + 2盒黎左先買既柴米油鹽, £65 蚊好似, 搬去新既apartment.
咁住Service apartment 聽落都唔錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞