UK 租樓買樓攻略 (2)

1001 回覆
69 Like 4 Dislike
會影響間屋個透氣,之後會有水氣積住長期之下啲木樑會爛影響結構

有做過Spray既樓好多lender都做唔到按揭,會影響日後賣出既價錢同容易度
原來如此 多謝解答
一係俾錢會計師一係自己計
做左 survey 先發現有 spray foam insulation?
除咗呢樣,另一樣最主要係易燃,不過移除屋頂嗰啲應該唔係好貴,幾千鎊左右

還是仡嗰個係喺 cavity wall?
預550K 買sale 3房/4房連裝修, 暫時呢個budget OK但驚兩年後過到嚟又升十幾%

自住樓一嚟唔想隔山打牛...二嚟諗住cash buy, 過到嚟先會用呢舊cash

而家都心大心細遙距買一間300K buy to let, 但未有心水地區, 買嚟都係為咗驚錯過升幅
人在香港 想隔山租定係咪好難? 佢地係咪好少覆email?

3人2貓 暫時目標Birmingham
所以我個陣係會問佢攞個sample report, 每間都問, 睇完sample report 似樣先搵佢做
Kingston 北面, North Finchley , east finchley
睇你係睇邊區, 你睇d 校區既話, 係好快會無, 我有朋友個陣, 係曼城個邊係賭屎咁早就起身係咁刷rightmove 搵盤, 一見有新就9秒9打去約睇屋.
2年後太遠, 你唔會睇到. 你買左, 都無人同你打理, 成2年咁耐. 你就算買間buy to let, 你又要搵人幫你打理, agent 係賭運既一樣野黎, 由期你仲要depend on 佢幫你搵租客, 同depend on 佢幫你睇住d 租.
上面d 人講左, 呢度email 係無撚用. 所有野都係要打電話問.

由期好既盤, 佢一招收30個電話約睇屋, 佢睇得你email 黎, 佢都收夠籌仲邊會覆你. 呢度搵屋, 第1要早起, 第2睇校區或者熱門地點係要英國時間8am 就係咁刷rightmove, 第3係一見睇啱係即時打電話約.

你有貓就100% 要打電話問, 唔係無人會覆你. 睇校區就直情100% 係出廣告後既1小時內要打電話去問.
而家奶奶地,5xx磅當跌左,如果順利收到屋再算,講真睇樓都係睇左一次咁大把,只係知間格係點,之後詳細睇下至決定要做咩維修
R字頭唔知大集團定小鋪,每個地區都好多驗樓,我只係求其搵間附近,相信巴打應該唔會撞岩又幫襯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞