UK 租樓買樓攻略 (2)

1001 回覆
69 Like 4 Dislike
Hello
想請教下(有啲複雜
想去Surrey租樓,心儀佢好嘅小學多,
打算下年4月左右一支公過去兩三星期搞租屋先,
之後返嚟等小朋友讀埋七月先一齊過去,
但知道依家學位爭崩頭,尤其呢啲熱門港人區,
就算中catchment area都可能入唔到,
咁我正確流程係咪:
揀學校—>問佢有冇位—>有就附近搵樓—>租到即幫小朋友報插班先 咁樣?
thanks
想請教下小學問題
開左學插班,同新學年插班,係咪難度一樣?
假設搬左入去發覺學校full晒,
會冇書讀喺屋企等call waiting,
定會派去冇雷公咁遠逼你accept offer?
開左學插班,同新學年插班, 難度一樣.

假設搬左入去發覺學校full晒,佢地會派最近一間有位既俾你. 不過係乜野學校, 係邊, 或咩grade, 你唔會知. 你都係要番學先, 不過你可以係再申請係另一間你想要既排waiting list.

亦即係話, 現時你揀d 好熱門校區既地方, 就算入到好學校既catchment, 佢無位既話, 你一樣會派左去唔知邊度.
Help to buy入面一定有social housing一係公屋一係share ownership 係睇多定小。同埋公屋周圍都有避唔到,不過有啲區係會多啲公屋既
佢派乜你讀乜 Surrey學位咁爆等番一兩個月先
請問學位方面
Kent 嗰邊會唔會易入啲?
如果等一兩個月入到outstanding都可接受呀
係等一兩個月入到學校炸無話咩grade 求其派你去一間你自己再去排其他學校waiting list
Kent都難啦你諗得出既地方姐係一早比香港人堆實曬
本地人都會諗爭校網架
你早啲過就無死錯人啦

英國又加半厘息,黎緊要做按揭既手足又唔見錢
你呢個問題係要問個間agent. 得佢會答到你
1.租房或買屋既 budget : 買 200000

2. prefer 地點 (London, Manchester, Birmingham, Nottingham...etc) :Great manchester

2. 你需要幾間房 : 2

3. 你要 apartment (leasehold) 定 house (freehold) (租屋的話可以skip 呢條問題): freehold

4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長? (0.5hr , 1hr, 1.5hr) : 1hr (揸車)

5. 需唔需要睇校區? 小學定中學? : no need

6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通) : 治安>>>>>價錢/交通

Thx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞