UK 租樓買樓攻略 (2)

1001 回覆
69 Like 4 Dislike
其實唔係你哋啲人覺得唔係就係唔係,佢係屬於嗰度就係屬於嗰度
即係好似我公司啲同事咁,住係Prestwich, Whitefield, Radcliffe 嗰啲佢哋都會話自己住喺Bury, 人哋再問先會再講究竟喺邊區。
住喺Worsley, Swinton又會話自己住係Salford.

你覺得唔係,或者你覺得自己嗰區高級啲好想直接講個地方名,你可以直接講自己嗰個Town,但正如我介紹啲地區我都會話Bury入面嘅乜乜乜Town,請問錯嘅地方喺邊?
總結而言,你鍾意點樣表達自己住嘅地方同埋你嘅地方係屬於邊一區係冇關係。
要去買樓就係清清楚楚佢係屬於邊一個地方嘅入邊,唔係自己打飛機覺得唔係就唔係
咁你咪攞你呢點嚟同香港人拗香港人係咩地方人囉,會有不同意見就梗係有原因架啦,講多都無謂
咁咪係囉,大家會有唔同觀點,但唔代表你唔係嗰個地方嘅人。
你傾偈嘅時候可以尊重人哋嘅身份認同,但係買樓係兩樣嘢要理性。

香港人唔鍾意俾人話係支那人,但你買樓嘅時候心知肚明買香港樓等如層樓俾支拿揸春袋。

或者我講Bury Metropolitan Borough你個心會唔會舒服啲
理性買樓就更加要清楚啲區點細分、了解佢地既分別啦,唔同區既學校、住既人都唔同,唔通住 Prestwich 既學生會派到去 Tottington High School 咩?

Didsbury 同 Openshaw 夠一樣係 Manchester City Council 轄下啦,咁唔通人地問起呢兩個地方人住邊,佢地又話自己住 Manchester?

攞埋香港地方做例子,美孚新邨、深水埗、又一村都係深水埗區議會轄下。如果一個人住美孚新邨,你覺得佢會話自己住美孚定住深水埗?如果佢一嚟話自己住深水埗,你會覺得佢住邊度?
真係唔想同你回覆咁多無聊嘅問題。

攞埋香港地方做例子,美孚新邨、深水埗、又一村都係深水埗區議會轄下。如果一個人住美孚新邨,你覺得佢會話自己住美孚定住深水埗?如果佢一嚟話自己住深水埗,你會覺得佢住邊度?

我一直都講緊個人身份係點樣唔緊要,美孚新邨啲人話自己住美孚覺得高級啲都唔緊要,但人哋話美孚深水埗區唔通話人錯咩,黐線。係就係㗎啦,你俾人列入左落去,你嘅行政範圍就係嗰個區域。
係就係唔係就唔係,你唔鍾意聽但係你都係屬於嗰區,正如天水圍嗰啲人唔會話自己住天水圍但佢咪又係真係住天水圍

所以我講緊Whitefield and Prestwich 喺Bury入邊比較好嘅區都唔知有乜嘢錯

而家佢行程範圍唔係Bury入邊咩?管理唔去入邊咩?Official都係話Bury入邊啦,你個心覺得唔係唔代表就唔係?
仲有就係學生派去邊區同埋佢係咪屬於Bury係完全冇關係,只係代表派位係分得更加細。
都唔知有咩好爭執
咪就係代表呢一個區域會切開咗好多份去派學生佢自己附近學校囉,咁簡單。
同埋唔該你自己睇清楚你啱啱回覆我係話Whitefield and Pestwich唔會係Bury,乜嘢叫唔會係?
咁人哋同你講深水埗入邊有美孚唔通你話唔啱?

你之後打後講嘅一切都同你樣嘢唔關事,例如你話美孚嘅人會覺得自己係美孚,或者美孚係比較高級啲嘅地方,又或者佢哋派嘅學校唔同,咁佢都係深水埗區喎。

仲有我啱啱講嘅嘢就正正係講咗,就算係Bury都有啲佢係特別比較好,咪就反映左每一個區入邊都有好多地方係特別唔同,有分別囉。
因為有好多人一聽到Bury就全部都麻麻哋,但其實唔係囉。
但就算佢特別好都唔代表唔屬於呢個區呀嘛,邊區打邊區英國政府分得好清楚。

你講嗰啲派位就只不過係再細分啲去令到佢哋容易啲分派學生,哩張一個屯門切開幾細份嗰啲地方對屯門嚟㗎啦。
我下個post 將leeds, sheffield 寫做週邊城市, 謝
上網求其搵間去驗樓,報告番來好似講左等於無講,個樣叫你再搵咩專業黎再驗,個樣又話可整可唔整,有d就話睇唔到,驗唔到,都唔知佢收錢做乜九,吊
臨簽先發現間屋有spray foam insulation睇黎又要由頭搵過
巴打可唔可以講下點解Oldham Bolton 唔好?
Oldham你去過就知 ,送比我收租都唔要,巨大版重慶大厦,清真寺多過seven, 一堆南亞街童係馬路招搖過市,買左保証你惨L過死
唔好意思 想請教一下
呢個係啲人用嚟保暖?點解要重新搵過?
邊間?
D樓三日之內就無左想問下要租到樓係咪要一有新盤就直出offer就算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞