UK 租樓買樓攻略 (2)

1001 回覆
69 Like 4 Dislike
揀唔到, 就算唔睇學校, 你呢個budget 都搵唔到治安正常既區係3房.

Leeds 好難揀, 差唔多全部都係紅色, 最中間個位就係車站

1. 租房或買屋既 budget : 租屋 ard 700, 諗住share house
2. prefer 地點 : wimbledon /附近
2. 你需要幾間房 : 1
3. 你要 apartment (leasehold) 定 house (freehold) (租屋的話可以skip 呢條問題):
4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長? (0.5hr , 1hr, 1.5hr) : 1hr
5. 需唔需要睇校區? 小學定中學? : no
6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通) : 治安>價錢>交通

想問下new build係咪唔洗我搵surveyor
發展商話佢會有專業人士睇有10年保養
另外佢起緊樓但未得去住,今年年尾想報個區nursery係咪都無問題?
Thanks

Thx
好似大部分人都係買house多,係英國買flat好似伏伏地咁
主要因為flat 99% 都係leasehold 係england. 而leasehold 同香港買apartment 有個明顯既分別係

1. 你無絕對既業權同控制權. 你要裝修, 你要間過d 房, 你係需要問freeholder. 你無權自己做任何改動.

2. leasehold 個d 有ground rent 呀, service charge 呢d 每個月收錢.
2. 對香港人而言不是問題,其實香港都要交管理費,地租 (新界/新九龍,ie 租 99 年嗰 part) ,仲多左樣差餉

當然 1 都幾大問題下
其實仲有 3. 個 Management 基本上唔到 leaseholder 話事
睇緊flat
Zoopla搵Agent冇人應我
Southampton 有冇地方推介?
租屋黎講
我搵build to rent黎租同係Rightmove租
有無咩分別
有無人已經係曼城?
想問下係咪好難租樓?
我下星期到 係Rightmove send左十幾個enquiries 都無人覆
係咪要地產鋪問先有機
因為想一落地就開始睇租盤 可以唔洗租咁耐bnb

利伸 搵緊1 bed apartment
已經講明可以俾一年租upfront
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞