UK 租樓買樓攻略 (2)

1001 回覆
69 Like 4 Dislike
我識既都係經checkatrade 搵. 不過你齋搵師苦做DPC 我估真係難d. 可能嚴個job 太細唔接. 加電制位都係checkatrade 搵electrian 攪.
strong po lm
fixed rate 個 premium 其實本身經已計咗銀行預算加息幅度有突
不過如果自己預計幅度大過銀行估算就可以諗吓
係咪都要住,租金至重皮,買左起碼慳到租,唔係番工就用哂來交租,生活費又貴,袋住兩三球都好快燒到入肉
治安好似麻麻?
想問下宜家加息+通脹應該快d買樓定遲d買樓
因為宜家住緊個town,出年未必係度住
係個度買樓好似夾硬買咁
定係買黎收租都冇所謂 點都買左先
我唔會專登為買而買. 咁大個investment, 我會真係睇啱地點先買. 唔係為左趕某d deadline 咁去沖
呢啲問題就咁問冇人俾到答案你,你要計自己生活成本、投資需求、稅務安排
其實Leeds, Sheffield 係第二個城市唔可以話係Manchester嘅細區。

Manchester暫時仲係比較平嘅區域又有足夠生活配套嘅仲有Wigan, Bolton, Leigh, Atherton, Oldham 呢啲。
我覺得呢啲平嘅區域入邊Wigan同Atherton係比較好,冇睇數據純粹,我去過嗰度望過,不過遠啲。
Oldham不了,Bolton我都覺得麻麻,不過好多香港人住。

貴呢啲地方少少,亦都算係比起最旺嘅區域平啲,仲有Bury,不過近排勁多香港人搬咗入去,Bury有某幾個區域都幾好Prestwich, Whitefield.
Prestwich, Whitefield 唔會係 Bury 啦,雖然 under Bury Council管轄

冇人會話 Leeds, Sheffield 係 Manchester 細區嘛?
係Bury council就係bury㗎啦,佢係bury其中一個town, 即係當地人啲bury group都會有買呢兩個區域嘅人喺入邊。

冇人會話 Leeds, Sheffield 係 Manchester 細區嘛?
樓主係咁講,我係回應返樓主一樓。
你搞清楚啲分區先嚟講啦,White City 夠 under LBHF 管理啦,唔通住White City 既人話自己住 Hammersmith, Fulham咩?盞俾人恥笑

Prestwich當地居民都只係少部分先覺得自己住 Bury。join bury group 算得係咩證明?我唔住嗰啲區,都join唔少呢啲 group 啦

https://www.manchestereveningnews.co.uk/news/greater-manchester-news/asked-people-prestwich-live-bury-18172533

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞