UK 租樓買樓攻略 (2)

1001 回覆
69 Like 4 Dislike
多謝之前樓主推介, 不過屋企人都係想買apartment 近番市中心
另外想問多樣, 其實買apartment 新樓, 係咪都要請番 Snagging 驗樓+ Surveyor 測量

我暫時扒其他文同呢道見到
Surveyor 測量 係負責睇屋既結構問題 (通常有番咁上下樓齡個啲)
Snagging 驗樓做個home buyer report 就係睇新樓既basic裝修+傢私有無啲咩暗病就比個report我同發展商講點整同幾時整 (通常係一手樓)
我有無理解錯, 新手買樓
想問吓 咩係hot water bill? 租屋果度話會包water bill , 但係自己俾hot water bill?? 問個agent 叫用hot water 至計錢?
但係有另一個meter去count?
全新樓只需做 Snagging report
睇足咁多個地產網試下
有d label 做有online viewing
我都係試緊香港租定
真係心水果d call埋過去 skype uk call 買類似嘅plan 唔太貴 仲有好多其他call嘅公司 自己格價
不過遇到個問題就係 依家嘅盤個available datr 要同你落地月份差唔多先有人彩你
因為普遍嚟講好快有人租
1. 租房或買屋既 budget : 700k
2. prefer 地點 (London, Manchester, Birmingham, Nottingham...etc) : Man
2. 你需要幾間房 : 2間 [2房1/2 洗手間]
3. 你要 apartment (leasehold) 定 house (freehold), 2 間apartment
4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長? 1hr
5. 需唔需要睇校區? 唔稔學校
6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通) : 交通, 治安, 價錢

要稔埋兩老間唔中落下china town食下野, 中超買下野咁
r 爆頭
lm
唔識contact喎
係rightmove 睇下撞唔撞得中囉
個development會唔會有social housing? 聽講有social housing 治安會差D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞