UK 租樓買樓攻略 (2)

1001 回覆
69 Like 4 Dislike
thanks巴打
係年薪. 年尾bouns 通常係合約只會寫discretionary, 即係唔係包生仔. 咁bonus 係唔會計. 除非你合約清楚寫明係必定100% 會俾.
原來有 5-6 倍? 我真係唔知, 我識既朋友都係max 去到4.5倍
因為大路係4.5倍,再高係難但係唔係冇.
係有嘅,要睇年齡同行業風險(quote from broker),可能仲有其他因素但唔清楚
High Net Worth 去到8倍都得,有錢就總有啲 private bank肯幫你解決問題
有啲 product 係要經 FCA regulated 既 broker / IFA 先攞到,唔係你直接上門就有,所以建議你銀行 broker 都問。

搵 broker 最好揀個有處理你地同類 case 經驗既,有啲唔理三七廿一俾個 quote 你,講真 AIP好易出,但實質上有啲情況,可能未必咁容易拎到 approval,到時浪費時間就無謂
痴q線。岩岩到左UK, 一家三口行左幾間agent,肯俾一年租都淨係留contact, 仲要未睇已經俾人租左。
唔係嘛?10年以上屋就要full rewire 會唔會誇得滯?真係第一次聽,通常建議都係30年左右

通常啲新樓搵 NICEIC approved electrician 出完 Domestic Electrical Installation 都係建議10年左右再驗 (唔係換),就算普通 EICR 都有5年有效期喎,驗到有問題換部分配件 或者 加 earthing 等就可以
我見巴打好似答漏咗你

大部分情況下,做insulation都唔使同 council 申請的,除非你嗰間係 listed building
呢度咁多人都咁pro

lm學嘢
其實我係講緊舊樓, 而上一手裝修個陣係10年+ 前的話, 我會叫人做開裝修的話, 攪埋d 電線佢.

主要原因係, 你現時搬入去, 你真係唔會有問題. 不過到你有問題個陣先攪, 你要個陣起曬d 電線出黎整就會好貴. 如果都裝修開, 你係咪都要油牆既話, 咁一獲過攪埋佢.

當然, 你做survey 個陣, 個survey 都會大概話到你聽你d 電線係用左幾多年. 舊屋好多買番黎, 係真係起個陣拉過電線之後, 係完全無掂過. 如果幸運地上一手裝修已經攪過, 咁當然唔洗攪.
大裝修就當然順便搞埋啦,相對成個 project 既成本又唔係貴,通常一搞呢啲就強逼症發作

Surveyor 多數唔會喺 report 講個 installation 估計幾多年的,同佢一齊做inspection先有機會講

多數係電工出 EICR 先會寫明 Estimated Age of Installation
你英國邊度呀,未睇樓畀人租好閒架咋wor,人地早過你睇完即刻話租都得啦,唔洗等你架wor,上rightmove/zoopla搵啦,唔洗去agent間鋪
地點唔講咁明喇。London以東30mi la.
上左啦。得一兩個盤。Zoopla直頭冇盤。onthemarket 都睇埋又係冇盤。
有啲盤,放上Rightmove 半日已經冇左。真係要改下策略一出post就岩地點就email confirm 加 100鎊,upfront 12個月先得。
見親都半日冇咗又未試過,有冇考慮去第2個town?點都係睇咗樓先好啲
已經一次過睇緊周圍幾個town, 去到Maidstone 又覺得太遠。
你 boiler 用 Vaillant, Worcester 呢啲?有冇做 power flushing 同 裝Scale Inhibitor?
係Valiant , 因為全新買, 所以未洗做power flush 住, 有裝原廠Scale Inhibitor
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞