UK 租樓買樓攻略 (2)

1001 回覆
69 Like 4 Dislike
請問呢張圖都係用streetcheck generate出黎?
好唔好住唔知, 不過個區都係好多新既apartment 係個邊.
首post, 相關網站個個section, 第4條link
有打算買車,想渣車去guildford/chelmsford/甚至想上Birmingham 睇下,但岩岩到步想住近d市中心適應下
租金多數包
請問可唔可以分享service apartment個名?
我見有啲喺zone4/5 包晒bills 一個月約千頭鎊
https://www.booking.com/hotel/gb/saco-london-trinity-tower.en-gb.html

不過好似無再做service apartment 既生意啦佢地. link 裡面有相, 最少你知係乜野樣.
通常英國佬係鍾意買south facing garden. 即係個花園向南.

https://hellogardening.co.uk/north-west-south-east-facing-garden-explained/

south facing garden 係會增值.
south facing garden 會寫明mark 高d
其實係冬天採光問題,影響唔大,不過樓上話齋,你換樓就會考慮resell value
同香港向南好d 一樣。
有冇人係買新樓/house?
係咪上啲發展商個網到慢慢睇?
仆街香港人唔好去撚到英國都炒貴人地啲樓, 咁攪法遲早排鳩就你地,捉鳩你班友嚟殺
其實用streetcheck睇crimes一個月有40左右算高定低
雖然有啲地方真係check到0單或個位數字
我有同事都係住個邊. Dartford 個town 靠右邊, 或者靠左邊都ok. 唔係係正city 範圍內就ok. 另外Bexley 都好
你搵manchester 區內既話, 可以唔洗睇streetcheck. 因為2018年後都無data. 你要睇manchester 既streetcheck 的話, 要搵2018年既data. 正常london 一個月內有100單叫average. 你低過呢個數已經叫好.
請問temp contract工係咪好難租樓? landlord通常唔揀你?
同埋月薪係咪一定要係月租既3倍先可以按月交租呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞