UK 租樓買樓攻略 (2)

1001 回覆
69 Like 4 Dislike
你照睇番2018年前既data 就ok. 唔會有好大改變. 等同2010年既何文田, 同2022年既何文田既crime rate 水平唔會有好大分別一樣.
巴打你住邊區?
south east london
聽落搵人全爆裝修好煩
另外爸打點睇woodford呢個區
呢排都開始搵區準備買
肯定無香港咁簡單, 呢個係我玩完一轉知既事. 不過你自己攪一定慳到好多錢.

我好鍾意south woodford. 個邊環境係我其中一個最鍾意既地方. 多綠色, d 路夠闊, 治安亦好, 又有校區
請問你個level 3 survey 係offer 左會買之後先做, 定係可以offer前做?

另外想請教下, 始終new build 普遍偏細, 花園細&位置唔太好 , 所以我都考慮緊買間舊屋打爛哂換過哂d水喉電線, 重新裝修過佢.

如果3房2廁, 廚房想用料好d,唔會考慮用ikea廚房. 其他都普通裝修. 全部搞哂你知唔知大約需要幾錢?

麻煩哂你
survey 係比左offer 之後, 佢accept 左offer 之後先安排時間做. 因為呢度係無細訂呢樣野, 你做完個survey 唔得, 都可以話唔買.

無錯, new build 普遍偏細, 花園細&位置通常都唔得, 亦唔會係校區.

廚房你可以睇https://www.diy-kitchens.com/ , 料同評價係 Trustpilot 都好好既. 價錢亦無 Wren kitchen 咁貴. 你係DIY kitchen 買預£5000 - £6000 左右連埋Quartz 石英worktop. 加埋island 多£2000.

其他裝修cost 睇呢度

https://lih.kg/xkOutxX
其實你住得係英國, 你soon or later 都係要學基本裝修既常識. 我唔覺得有任何一個香港人係可以走得甩, 除非你係好有錢, 有錢到係搵人幫你做晒所有野一條龍. 咁就另計. 不過就算你搵一條龍, 你都實要知價, 唔係實俾人湯到一頸血. 100%

亦因為你遲早都要學識, 我會話而家開始學好過你遲d 因為屋企有野要緊急執漏個陣先學, 就無時間俾你去學.
粗略估計都大既至少要50k英磅, 未計可能要整埋roof, garden, insulation, extension 同咪改少少間隔. 搞埋可能過100k... 做多d資料搜集先..

非常多謝你既分享, 你真係好好人
因為諗住橫店都全屋打爛, 剩機搞埋extension一了百了, 不過條數未計得掂..haha...又想搞埋花園尾整間office room

請問你個廚房起係extension度? 另外清拆同運走d舊既廢料大約用左幾多錢? thanks alot
個黑色radiator 好正
係, 個extension 係個廚房到做, side extension.

因為我係成個extension 包俾一個裝修做, 清拆同運走d舊既廢料計左係裡面.
我買radiator 先知原來有好多學問.

radiator 係有分物料, 同型狀.

最普通既係一塊平版個d, 個d 係最平. 不過因為中間無梳窿, 無空氣可以穿過去, 所以效能無咁高 . 呢隻叫flat panel radiator, 有分single panel, double panel 咁. 越多panel 越暖

另一隻就係我買個隻, 叫column radiator. 係一條條column 咁, 中間有罅, 空氣係穿到過去. 貴dd 既. 都係有分single column, double column 同triple column.

而物料有分steel, iron 同allumnium.

Iron 係最貴, 最稀有. 一定係column radiator 設計, 唔會係平板. 不過好處係你熄左個heater, 熱力都可以殘留好耐都仲暖塊板. 唔易冷卻. 不過一定要裝係磚或石屎牆上, 因為好撚重, 俾steel 重一倍有多. 而且要打理, 因為iron 係會生鏽. 呢隻物料做既 radiator, 100% 都係高級品牌貨. 勁撚有型.

steel 係最普遍, 亦係最平. 熱力殘留時間中等. 重量亦中等. 差唔多90% 既radiator 都係呢隻料. 有平板有column 設計.

Aluminum 係最輕身, 輕過steel 都幾多下. 不過熱力殘留時間短. 但係差唔多一開heater 就即熱.
又學到野 多謝你分享

講起石屎牆, 其實間房用果種板 會唔會受唔到太重既野 e.g. 大呎吋d既電視. 我見人地都照mount上牆身, 不過有d擔心會成部電視跌左落黎.

請問你ground floor 有無選擇做underfloor heating? 我見都幾貴, 同埋之後如果維修都幾麻煩, 要起左個地板佢, 不過就EPC rating 提升得都幾多
thanks
我見你個 extension 好似係低左幾級 係咪專登咁設計架?
間房用個d 叫plaster board. 唔係好受到力. 要用一d 專門既fixing 黎上先掛到重野

https://www.screwfix.com/p/gripit-plasterboard-fixing-25-x-14mm-8-pack/682GK?tc=RT2&ds_kid=92700048793290424&ds_rl=1249413&gclid=CjwKCAjw6MKXBhA5EiwANWLODL9vlyJMsWpx4anEUA2VMTREj9K5csCcv3sKh6PGTw71jNz0lZM90BoC0lUQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

我初頭係有諗住做underfloor heating. 打晒價. 上下2層齋買料都£5000. 裝工又要£4000. 一d 都唔平. 而且買underfloor heating 仲要睇你地下係屬於石屎地, 定係話timber joint 既木條地下. 因為買既款會唔同. 而你又要等佢開左地下先知係咩黎, 所以我初頭係quote 錯曬價, 因為我鳩估地下係咩物料. 跟住因為你做floor heating, 你要底下裝不少於100mm 厚 既Celotex PIR insulation board 放係底.

我間屋既問題係, 地下無咁深擺成100mm PIR board 係地下, 做完會升高左成間屋既地下, d 門全部要改高. 因為太大工程, 而且underfloor heating 料 + 安裝差唔多講緊£10k. 我放棄左. 不過我同事有用, 佢話係慳錢d 既, 同可以做到24小時衡溫開住, 都唔會貴過你用8粒鐘radiator.
我係條斜路上面間屋, 本來就係廚房個邊低左落去, 所以唔係專登整條樓梯仔. 不過整完出黎, 係靚仔.
仲有既係, 如果你budget 係唔夠你起個garden home office 係包到暖氣既話, 唔好整. 慳番d 錢佢擺係第2度. 不過你一整, 就要拉水管過去garden 另一邊先會有heating. 唔好諗住攪電既heater, 貴到你係唔敢開.

你無heating 既話係攪唔掂. 因為你有大半年時間係用佢唔到.
原來要用專用fixing thanks

如果要改高哂d門都真係幾麻煩同多左支出. 我見人建議只做ground floor living room 同 kitchen area. 因為上層做會比較複雜同咪個boiler未必夠輸出比咁大範圍既 underfloor heating. 一係就加多個boiler. 不過又再多d支出同維修問題
好正呀 期待你間屋可以快d完工
咁又係, 起又係錢, 又要拉電同水, 好似好浪費錢咁, 寧願用果d錢買間大d既屋好過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞