UK 租樓買樓攻略 (2)

1001 回覆
69 Like 4 Dislike
想問下新屋裝修3房預hk$20萬可以嗎20萬係咩level
成屋換地板 (料+labor). 成屋油油 (唔做plastering 批盪) + 打爆成個廁所.
睇youtube話如果新建成嘅屋都可以唔使批盪
london 好多屋都過把百年, 係睇下上一手業主有無點執. 有靚裝既通常貴好多.

我會建議你一係揀一間完全無裝, 爛屋廢虛咁既樣既通常平好多. 一係就靚裝到完全唔洗執.
你講全新零手屋? 咁當然乜都唔洗攪.
我講既廢虛無裝, 係講緊呢個level.

即係舊到你知無可能入住到. 不過望落唔似係危樓黎既. 係四四正正既. 咁當然要做level 3 survey 去check 左先exchange. 通常呢d 屋唔會好多人同你爭. 因為香港人好多唔會過到自己個關咁樣買. 我自己初頭就係專睇呢d 咁既水平既屋. 因為真係平好多. 亦無人會爭
你攪最基本既, 下面20萬港幣到.

成屋換地板 (料+labor). 成屋油油 (自己買油, 唔做plastering 批盪, 搵師父油) + 打爆成個廁所同重建成個廁所 +買所有廁所用具同磚
係,咁即係全新屋裝修費平好多
你有time cost, 另外你要自己online 係checkatrade 搵信與好既師父做. 唔會有一條龍既, 油油就搵油漆師父, 裝廁所既搵plumber...etc 最後係料要自己搵自己買, 師父係2手fing fing 黎幫你做. 你亦要manage 成個project
好,咁你有冇啲師傅可以介紹下?
呢度係極度區域性. 我個個係london 做既. 有d 師父仲會再細分只做south london 咁. 所以除非你exactly 住我個區, 否則都無用.
我自己都係邊番工, 邊組裝修. 不過我楂過去新屋係約30min 內.

你可能係需要每一類工人開工個陣, 要去講解你要做乜. 跟住佢有佢做, 你放工得閒就過去睇下進度咁. 不過你實會要你老婆久不久突然要過去工地(如果唔洗番工既話), 某d 工人決定唔到既野, 佢要搵人問, 你老婆就要過去幫你睇下咩環境, 你老婆都答唔到, 就佢影相你睇, 你電話同d 師父講.
你預每一個item 多10% 係佢既management fee, 再每一樣既你要買既野, 每一個要做既item , 佢會mark up.

即係當你油油咁計. 你自己搵人油同manage 的話約£3000 油一間1000 呎既屋.

你搵人manage 的話, 個project manager 會先mark up 左開你£3500 做. 另外收你10% of £3500, 即係£350 係management fee. 你齋油油就由本來£3000 變成£3850
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞