UK 租樓買樓攻略 (2)

1001 回覆
69 Like 4 Dislike
佢有而你睇啱咪一個月攪得掂. 你睇唔啱或者你睇個段時間無你想要既地方, 咪要等. 話唔埋.

airbnb 就一定香港搵左先, 或者係 booking.com 搵service apartment 都得.
我覺得cricklewood 麻麻地. 我估你落過場都睇過係點個邊.
無諗住私人PM 啦, 因為一開左個頭, 就成個 post 變左PM post.
未有錢裝修但睇多啲當學嘢
樓主間屋打算幾時完工架?
希望8月底攪得晒啦...............唔係就大獲. 我租約完
8月好忟喎
有冇後路?
依個應該係before VAT 價我估?
有, 後路就係搬左入去, 我住係樓上先, 有水有gas 有internet 就得. 其他野, 頂多叫外賣食.
係before VAT. 不過你可以搵d 蚊型公司, 有d 係未有資格攞VAT 既, 咁佢咪唔會收你VAT.
呢2個無既話, 其他都唔會有.

你搵唔到盤好大機會係你搵個區根本無你要既budget.
另外講多少少心得.

你見上面價錢. 你唔攪個廚房既話, 齋換廁所, 油過油佢, 唔做plastering, 同換晒成屋地板. 係£5000 + £600 + £3000 + £3000 + £1750. 即係£13k 多d. 一般普通裝修, £15k 內係成間屋番新曬咁制.

廚房就惡攪既, 齋換櫃都唔貴, 係要搵人裝再駁水電個野kick 手. 當你keep 番舊有電器, 點攪落樓都要£8000. 當你攪埋廚房換晒新既, 電器用舊, 其實都係 £22k - £23k 就攪曬. 香港20幾萬, 唔算好貴喎一個裝修. 最少你做晒上面既野, 你視線見到屋內既野都係新既. 同新屋無分別.

仲有一樣野係, 呢度做裝修會幫你樓價增值既野, 主要係2樣. 第1係個新既廚房. 第2係廚房有個island. 第3係kitchen extension. 你幾樣野係最直接同最快加你樓價既野. 跟住就到屋內insulation (因為會加EPC 分)
細項item 價錢係差唔多
但係唔建議俾想買舊屋再裝修嘅人做reference.
第一,唔係個個builder 細公司唔收VAT (as far as I know revenue >85k need to be VAT registered$
第二,價錢唔包project management,所以樣樣要自己親力親為,包括自己搵料買料。
第三,同coco 哥個case 一樣,預左舊屋好多野整。所以依個價錢只係整到表面嘅裝修。門、窗、電線、水喉、保暖所有野要整就要錢。

唔想令到依到啲人覺得快25k 就整到一間靚屋好似香港咁住十幾廿年。
係, project management 係真係要自己做. 亦因為咁, 我學左好多野. 呢d 咁既學識, 我諗我係香港成世人都無掂過.

呢度做裝修, 係需要學到d 粗料係用咩. (呢度叫1st fix material) . 而香港攪裝修, 你只需要識買你眼見到既野. (即係廁所呀, 浴江呀個d). 你係香港係唔需要知道接廁所d 喉係要買邊隻. 因為香港裝修會幫你攪掂. 呢度係你要自己搵.

係呢度攪裝修, 你係需要好多時間做資料搜集. 你會搵到邊d 喉管既粗度會唔會啱插落廁所咁. 而你講到既"裡面"睇唔到既野, 就真係靠survey 話你聽有邊d 要攪, 邊d 可以唔洗攪住.

我因為budget 好明顯無coco 哥咁多錢, 我係自己跟曬呢d 資料搜集. 亦因為無咁多budget, 所以要間新屋咁既feel , 確實係用左好多時間研究邊d 需要整, 邊d 可以擺埋唔洗理住去lower 成個project 既cost.
你係講緊Lewisham? 個度四通八達, 幾條地鐵線係個邊係好方便. 不過我稍為嫌佢雜d. 你落區睇就明.
試下直接去open rent
有啲業主自己放盤又唔想俾錢Rightmove / zoopla 就會咁做
out of 我radar.

我俾呢個圖你, 你搵green area 既地方睇下

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞