UK 租樓買樓攻略 (2)

1001 回覆
69 Like 4 Dislike
呢D e.g. prefab tower block 幾大機會 cash only
買真係平一大截,但租金差唔多,明顯地只適合唔怕坐艇嘅 investors
要睇佢點 non standard 法,淨係 timber frame / steel frame / concrete cast in situ 都有分別啦

唔係間間 non standard 都做唔到按揭,但估價低啲係好常見的,所以唔識分最好避啦
依家係咪要bid suggested price 高,先有機會「搶」到

冇養寵
想住倫敦
其實都係睇區份, 睇樓價本身係幾多. 睇個棟野係咪new build high rise apartment 定舊式flat. 區區唔同, 好難講得埋. 真係要問.

等同你住九龍站, 同你住屯門, 個管理費都有明顯差別
呢類型,share free hold 又係咩呀

即係有幾個"業主"同時擁有個層樓. 每人有d 股份咁. 咁你做任何屋內改動, 就要問過晒咁多個party 先做得.
其實你budget 係400k 的話, 你不如睇watford 個邊, 最少係freehold

https://www.rightmove.co.uk/properties/124325657#/?channel=RES_BUY
即係你買個單位,除咗買個 leasehold 業權之外,仲會買埋一部分 freehold 業權,所以你係買緊兩樣野

其中一種常見形式係用公司持有 freehold 業權,你買入時除咗個 leasehold,仲會買埋一部分股份,所以律師費會多少少

好處係你對 個 block 既 control 會多少少,例如大廈既物業保險、延長個 lease、維修共用設施 (走火通道、communal garden、大廈外牆之類),你會有投票權;唔好處係如果業主之間對管理大廈冇共識的話,可以好煩
MK 無outstanding 小學, Reading 係有好學校, 亦有中學既grammer school. 不過, 個度而家一d 都唔平. 佢點講都係london 既近郊黎. Elizabeth line 而家開左就更家貴左.
其實我係呢個post, 係多次苦口婆心叫人, 如果係要睇校區既話, 唔好睇曼城. 睇遠d 去睇nottingham 同birmingham 個d 地方就算多人爭都未到好似Manchester 癡線既狀況. 住Manchester已經唔係錢既問題咁簡單, 係學位極度極度地少而人踩人既局面.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞