UK 租樓買樓攻略 (2)

1001 回覆
69 Like 4 Dislike
巴打點解揀啲咁冷門同少少偏嘅地方?
純粹貪平?驚唔驚搵工難?
巴打你呢個post俾到d新既insight俾我,本身我自己新手對於買樓/裝修方面咩都唔識,驚俾人呃,所以之前都冇考慮第4款

其實以第4款咁樣既狀況,裝修一般大約預幾錢?我知呢個問題太空泛都幾難一概而論,如果我當只係基本自住唔要求裝到好華麗,唔改間隔,只係舖返好d地板、油返牆身、加返d必要既家俬電器、加返insulation盡量做到EPC有C或以上,咁樣預幾多budget係比較穩陣?同埋一般第4款咁樣情況既屋,如果咁樣裝修,一般預算要花幾多時間?

同如果住非主流城市既話,你呢個advice又唔會唔有改變,因為我自己冇小朋友,所以唔駛考慮校網,治安都只要唔係太rough就算中間~中下水平都已經ok。同埋自己工作上都已經有著落唔駛擔心,所以一早都已經睇定d北部一線尾/二線頭城市既排屋,都覺得好多都岩自己心水要求。我自己睇緊果d asking price好多都係125~200K呢d range咁上下,我覺得感覺就似你講既第2/3款,咁但亦都見到的確有少量係你講既第4款,果d asking price就真係100K咁樣都有。其實都想知在北部既話,呢套思維唔知又work唔work (講到尾都係睇買樓慳左果舊錢多唔多得過裝修involve既費用同時間)?
批咗
搵樓/租樓仲頭痛
屋企個件死都要係香港買咗先
唔想租
係,貪平,搵工唔擔心
Lm
其實你可以refer 返樓主個breakdown
大約100k 唔連extension (exclude VAT and project management)

所以好睇你係邊個區
樓價愈高愈值得缺

不過你到步未?非常建議到步先好買第四款樓
明白,多謝晒巴打,我追返你地之前d post,大概開始有多少少概念,咁睇落北部樓價都唔貴既話,好似都係買返現成唔駛點執就住得既屋著數d (有錯請指正)

我自己未到步,諗住到步之後慢慢實地視察完先再買,我自己因為個plan比較flexible同要求唔算高,都冇話邊區/邊間屋係志在必得。反而睇rightmove仲覺得好多都算係自己滿意而且條件都接近,所以覺得點都係去到親身睇完先會differentiate到唔同選擇之間既細微分別
無乜問題, 主要係睇crime rate, 個頭咩種族多人聚居, 同學歷分怖. streetcheck 會睇到曬
裝修價格係好睇你要做乜野, 同你想有幾徹底. 我個個case 係成間產起再起過咁制, 就100k 唔包extension. 不過100k 係真係除左外牆無郁之外, 成屋全部番新. 你可以講係接近重起過90% 既野.

咁好次你講既要求, 基本自住唔要求裝到好華麗,唔改間隔,只係舖返好d地板、油返牆身、加返d必要既家俬電器、加返insulation盡量做到EPC有C或以上. 咁個價錢就好唔同.

你唔改間隔, 即係你唔會需要加任何beam support 做加固, 價錢就平好多. 跟據我上面個list 咁講, 你會做既係

Roof/underfloor insulation (200mm additional wool on roof and 150mm PIR board underfloor): 3-4k
Ground floor ceiling insulation 1k
electric rewiring whole house: 3k (呢個唔關EPC 事, 不過多過10年樓既我都會叫人做)
painting : 3k
plumbing change floor water pipe: 1k
LVT flooring 料 + labor: 6k to 8k
new boiler (料+ labor) : 2.6k
所有家電 (Fridge.Freezer, Gas hop, Extractor hood, Washer, Dryer, dishwasher, oven, microwave): 3k - 4k
planning permission 0.3k

你見到, 係真係睇你需要d 乜. 價錢上落好大喎.
其實所有UK 既樓, 都係我講個5款屋內, 係有d 再特別d 既, 不過大多數香港人都唔會睇, 所以唔講. 因為攪唔掂個risk.

咁個5款屋, 再加上全新new build, 共6款屋可以揀. 係真係睇你個人取向想要乜野. 不論你係england 定北部, 都係咁既logic. 全部都係一條數. 係你想用最高價錢買第1款有校區, 或者用頂級價錢買 new build 無校區, 定係話你想買間好普通裝修既屋, 求期執番靚個樣, 定係話你想買間爛屋, 大執到佢100% 你要既野. 全部都係個人既取向同 budget 許可.

我自己係有 budget 買第1款既屋, 係d 無咁好既區. 我亦可以揀, 係好d 既區買間爛屋全部番新過佢, 價錢同我係無咁好既區買第1款既屋係差唔多價.

呢d 選擇, 真係得你自己先知想點做. 全部都只係一條數黎.
做insulation 係唔係剩係搞屋既外牆就得?駛唔駛同council申請?
insulation 分好多個area

- 外牆insulation.
呢個再細分你係solid brick wall 定係話cavity wall. 通常1920年之後既屋, 都*應該*已經係用cavity wall. cavity wall 係中層有空隙, 你可以搵人加insulation 係cavity wall 係中間就攪到保暖. 價錢平過攪solid brick wall insulation 好多. 成屋 £1k-£1.5k 實做到.

而solid brick wall 就即係實心牆. 1920年前起既屋都係呢隻, 包括我間屋都係呢d. 你唯一做到insulation 就係external wall insulation 或 internal wall insulation. external wall insulation 係真係你外牆外面, 再癡insulation 板. 你成間屋外圍會厚左20-30mm. 價錢8k-12k. 係真係貴既. 另一方法就係internal wall insulation. 係你室內牆身癡insulation 板. 平好多, 3k-5k 攪得掂, 不過你屋內實用面積細左一個圈, 每邊牆厚左20mm.

- roof insulation
呢個係鋪多層wool insulation 料, 現時uk 規格係應該要有270mm 厚. 舊屋好多得100mm. £1k 之內

- underfloor insulation
好多舊屋係零floor insulation, 新既標準係150mm PIR board 做保暖放係under flooring. 睇你間屋大細, £2-3k 不等 連工連料.

- Ground floor ceiling insulation
其實即係你1st floor 地下做insulation. 都係舖Wool 密料塞滿佢, £1k 內.

你見到係由頂到底, 由左至右, 全部包密曬先叫做一個合附現時標準既insulation. New build 係全部包曬呢d 野係裡面. 不過UK 有另一個問題, 佢咁樣包密晒, 佢係散唔到熱. heat wave 個陣係會想死. 由其係new build 住既人. 係要買部portable 冷氣機先攪得掂.

上面講既價錢係london 價無計VAT, 其他地區平10-25%. 另外好似underfloor 同ground floor ceiling insulation, 其實係要起晒d 地板先做到, 即係話你做開舖地板個陣, 最好同時做. 唔係你起d 地板都係一個cost 要俾. 你做開換地板就呢個cost 已經absorb 左係換地板個工錢到.
請問有無租房網站介紹?
唔該巴打
upgrade membership係咪真係有用?
因為之前用free user 全部都石沉大海
upgrade membership 容許你早過其他人contact 個業主. 佢一出個ad 你就可以聯絡. free member 係出ad 後7日先會聯絡到. 不過早唔早唔係個問題, 個問題係你唔好諗住用email 搵佢地. 全部要打電話問.
唔該巴打
咁即係一係頭兩個星期要租住hostle,落到地再搵,一係就問有無得zoom or FaceTime
係咪可以咁講?無理由打長途俾人
如果你仲未係uk 既話, 我諗你唔洗搵spareroom. 我估無人會應機. 就算你人已經係UK, 呢度不論買樓定租褸定租房, 大部份都要必須要打電話先會攪得掂.

你落地後先再搵啦.
人已在英國,如果想搵mortgage,係咪自己去銀行問好過經mortgage broker?萬一broker話得銀行話唔得咪仆街?
唔該巴打
你唔晒問死一間, 你問晒銀行同唔同既mortgage broker 都得架喎
thanks 巴打,我已經留左message俾其中一間broker問下大約可以借幾多
我係有啲網站又見到如果我地bno visa holder係英國未住夠三年就會當foreigners, 借盡都係得7成半,唔知實情係唔係呢
我同老婆黎左差唔多一年,兩個都有full time job加埋稅前£47000
借到幾多係睇佢點check 你background, 係講唔埋.

不過, 你地2個人 £47000, 最多只借到 4.5 倍. 即係 £47000 x4.5 = £211,500. 呢個係頂點. 唔會高得過呢個數. 其實你唔洗點睇借幾多成, 呢度睇幾多成係無用, 因為唔同香港, 佢限制左你最多借到你人工既4.5 倍. 而香港係無呢d 咁既限制, 所以你唔洗理佢幾多成, 只睇你人工 x 4.5 倍就係你借到既頂點.

你借到幾多倍就每間broker/ 銀行唔同, 你唔好諗住咁易會借足4.5 倍.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞