UK 租樓買樓攻略 (2)

1001 回覆
69 Like 4 Dislike
睇咗樓主解釋裝修啲價錢breakdown, 好似仲平過香港咁
睇嚟裝修價錢唔係大問題, 點樣搵人搞得嚟無鑊氣先係重點
我間屋上一樓條樓梯, 都係有吱吱聲. 我整左. 用左£300. 主要係睇下條樓梯有幾舊. 我條樓梯分左2段. 頭一段就無爛無性既, 師父同我上緊d 板. 後個段係直頭有爛, 就換咁d 板佢再上番緊.

師父都話, 咁小修小補, 唔會100% 攪好晒. 因為條樓梯過百年歷史, 係咁上下. 不過佢咁幫我整完, 無左90% 既吱吱聲. 我收貨啦.

呢d 唔會係結構問題, 你worst case 係成條樓梯換. £1000 - £2000 落樓

https://householdquotes.co.uk/how-much-is-a-new-staircase/
1. 我講個價錢係未計VAT. 個度20%. 除非你搵蚊型公司幫你做裝修, 個d 公司未有資格收VAT. 咁你就慳番d VAT

2. 用香港標準黎睇既話, 普通大路油油, 換地板, 換廁所個d 其實同香港差唔多錢. 呢度貴既係你做櫃. 你如果唔係買現成櫃 (ikea 個d), 你要做到好靚入牆, fit 到上頂好似入晒牆個d, 香港就平好多. 呢度係人工貴. 我最終既方法係, 買ikea 櫃, 不過再搵人custom 做fitting 入牆置頂. ikea 櫃stanard 價無乜野討論, 係個custom fitting 就£800 for 3.5m wide 櫃.
話說我識幾家人, 都係買左舊樓, 做足structural survey 確保無structural 問題. 就做最基本既裝修, 即係油油, 換晒成屋地板, 打爆成個廁所. 有d 就換埋個廚房.

大部份£20k 落樓包晒料. 攪埋廚房既就£35k 咁上下落樓.

其實大部份英國人, 連呢d 裝修都唔做, 好多時就咁就搬入去, 跟住自己油下油就算鳩數. 做左survey 見無事就住. 係香港人先會查家宅咁, check 到間屋確定100年唔淋落黎先買.
想請教吓一房london 爬文見樓主好似介紹過Ealing好幾次但係上metropolitan police見到佢個crime rate高過london average都高唔少

係咪要點樣扣減high street嘅number of crimes定係有其他因素可以justify哩個問題
有無人/識人 知道近排做 mortgage 做成點
仲有無人係3個月糧就做到
所有近high street 既地方, 不論地點到會高crime. 因為有舖頭, 就自然會有罪案.

所以你係要扣減番high street 個邊d 數黎睇. 除左你睇個間屋, 係直接癡住條high street 既, 咁就無得構左個個數啦.
一樓地板浮, 都係地板鬆左, 或者係一樓個leveling 唔平. 地板用得內因為leveling 唔平浮起左.

如果你一樓係見到d 地板有d 位曲起左, 或者夾埋壓扁左一邊, 咁就真係structural 問題. 因為一定係受壓先會壓到d 地板曲起或者壓扁. 而受壓既原因係一定係基建上歪左. 不過呢d 做structural survey 實會flag 出黎.

我一樓有一間房, 係斜既, 都係做左leveling 跟住換左地板就無問題. structural 問題通常係呢d
https://edensstructural.com/buying-a-house-check-for-these-7-signs-of-structural-problems/
Thx
想租
Zoopla度send咗過百email都冇人覆
多謝之前樓主推介, 不過屋企人都係想買apartment 近番市中心
另外想問多樣, 其實買apartment 新樓, 係咪都要請番 Snagging 驗樓+ Surveyor 測量

我暫時扒其他文同呢道見到
Surveyor 測量 係負責睇屋既結構問題
Snagging 驗樓就係睇新樓既basic裝修+傢私有無啲咩暗病就比個report我同發展商講點整同幾時整
我有無理解錯, 新手買樓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞