UK 租樓買樓攻略 (2)

1001 回覆
69 Like 4 Dislike
其實買二手嘅會唔會睇樓齡?驚唔驚好多野要維修
希望巴打可以比啲意見

1. 租房或買屋既 budget :600-800
2. prefer 地點 (London, Manchester, Birmingham, Nottingham...etc) : Manchester
2. 你需要幾間房 : 1
3. 你要 apartment (leasehold) 定 house (freehold) (租屋的話可以skip 呢條問題):
4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長? (0.5hr , 1hr, 1.5hr) : 1hr
5. 需唔需要睇校區? 小學定中學? :唔需要
6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通) : 治安>交通=價錢

7.我有寵物

應該1-2年後過去,睇緊依啲資料,窮學生一支公離開香港
1. 租房或買屋既 budget : 1500pcm
2. prefer 地點 (London, Manchester, Birmingham, Nottingham...etc) : London
2. 你需要幾間房 : 2房
3. 你要 apartment (leasehold) 定 house (freehold) (租屋的話可以skip 呢條問題): 租屋, skip
4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長? (0.5hr , 1hr, 1.5hr) : Office倫敦Zone 1, 但一個月只需要返2 - 3次
5. 需唔需要睇校區? 小學定中學? : 唔需要
6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通) : 治安>交通>價錢>校區

應該住倫敦區內定周邊火車通勤比較好? 求建議
1. 租房既 budget :600-800pcm
2. prefer 地點 : Manchester
2. 你需要幾間房 : 1
4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長? (0.5hr , 1hr, 1.5hr) : 0.5-1hr
5. 需唔需要睇校區? 小學定中學? :唔需要
6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通) : 治安>交通=價錢

7.我有寵物

應該1-2年後過去,睇緊依啲資料,窮學生一支公離開香港

補返少少
買 Bungalows, 我去睇樓, D Bungalows 好撚正, 我覺得仲好住過Detached
當然一定無detached 咁大
睇下你想要D 咩
Stratford 有色人種會多D, Ealing 果邊就白人東北亞人多D
比我選會 Ealing
但我睇樓睇過咁多到(其實都唔算好多, 但大熱門果D 區都有睇過下), 環境最好係 Island Gardens, 由其係近站 + 河邊, 真正靜中帶旺同埋乾淨好多
行條foot tunnel 去greenwich 就好多野食同玩
治安應該ealing好啲
但番London bridge嘅話住Stratford應該15mins就到好爽
1-2年太遙遠, 我家下搵俾你, 你到時租都9成唔係度個d 盤.

不過咁, 你可以搵build to rent 個d apartment (google build to rent manchester)

好似呢d 咁

https://www.justhomes.rent/directory-justhomes/listing/1-bedrooms-crabtree-empyrean-salford/

好多都pet friendly. 你好難就咁係rightmove 搵pet friendly 既apartment. 搵build to rent 個d 會易d. 不過個d 你係差唔多飛, 甚至落地先住airbnb 再搵先work.
買2nd hand 係一定要做house survey 黎check 間屋有咩要整. 首post 有講過survey 既野.
咁如果多野整維修費係咪好重皮
不過有時要就地區未必有new build
你有2個方案

1. 搵d 你入到間屋就知即刻住得既裝修, 或者只係油下牆就得個d 屋.

2. 搵d 爛容容既屋, 似廢墟個d 咁既, 呢d 通常平好多, 你只要做structural survey 睇左無建築上既問題, 你都買得呢d. 因為平左好多買爛屋, 你慳左既錢可以執撚到全新都得.

我自己初頭係行左route 2. 專睇爛屋既. 後尾咁啱搵左間中中廷挺既屋. 都係成屋拆曬再執過.
thanks巴打
無研究過 呢啲都幾好 一層過
遲啲會唔會有裝修攻略
你另一個選擇, 係搵d 屋係地下有房有廁所既, 咁你既老人家可以住下面. 你地其他人住2樓.

多人問咪開裝修攻略. 現階段我見好似無乜人問裝修既野.
汁一間 london 2bed terraced ~80sqm 要幾錢到?
rewiring + new bathroom + new kitchen + floor + paint
我會咁排 hendon > edgeware > cricklewood

不過我估計頭2個, 你都無可能用900磅租到. 而且租呢d apartment 好少會包bill. 要包bill 個d 通常係share room , 即係你租一間套房個d 就會包bill.
Thx 巴打雖然入面條片睇唔到 但個location真係好啱

Build to rent 落地先搵,但一般要搵幾耐?如果落地再搵build to rent,租airbnb就要係香港搵定先
electric rewiring £2500 - £3500
new bathroom 唔計牆磚同地磚 £5000. 磚約莫£600 (最平個d)
new kitchen 齋係https://www.diy-kitchens.com/ 訂櫃約£4000 - £6000. 睇你要唔要雲石枱. 呢度鬼佬唔會斬雞, 所以好多佢地用木既worktop. 雲石枱連曬所有櫃我買左£5000 多d 咁上下. 加埋中島約£6000-£7000.
裝個廚房labor £3000 包晒水電接駁.
廚房內既爐頭呀, 焗爐呀, 洗換碟機呀, 雪櫃呀, 微波爐呀, 洗衣機呀, 乾衣機呀, 有平有貴. 好難作準係幾錢, 你自己上currys 睇幾錢.
flooring 裝工labor £3000. 地板用平既LVT 木板約£25 一個sqm 你成屋80sqm, 可能得70sqm 係會舖到地板, 咪約£1750.
painting 所有牆 £3000. 你要做埋產底批盪plastering既話, 多£4000. 塊牆如果夠平既話係唔洗做plastering.

以上價錢係london labor價. 其他地區平15-25%. 料就邊度住都一樣價, 因為你都係網上買.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞