綠置居 2022 (1) 88萬買油塘

952 回覆
8 Like 6 Dislike
噢,即係之前綠置居賣唔晒、公屋人士可以直接買?
青富同蝶翠原本係綠置居2019
貨尾喺綠置居2020/2021賣,政府唔想再放去綠置居2022無限LOOP
所以1月通過咗只此一次比公屋輪侯人士買貨尾同撻訂單位

https://www.info.gov.hk/gia/general/202201/06/P2022010600686.htm
得返百幾尺開放單位,綠表梗係無人買啦,上年綠置,我排88號波都叫我揀樓
想問下,入房處揀樓係唔係要打齊針先入到?

交公屋+百幾萬買個青衣百幾尺
家庭隊冇乜可能會買

買租置裝修下仲實際
今日嘅防疫政策到揀樓日可能轉咗幾個版本喇
而家問嚟都冇用
我係綠長,86號,但88先抽到,但竟然仲有信叫我揀樓,不過得返200呎以下,所以都無去
小弟今年就係 輪公屋果批 收到信 特快公屋+綠置居

我tu 低到信用卡都批唔到 有無可能申請到按揭?

人工28k
去睇下實際評級幾多,再去銀行問
麻煩哂
留名等幾時有申請日期
8月都仲未有
留名等幾時有申請日期
今年居屋2022有差唔多500個租置公屋
綠置居2022有冇租置公屋賣都唔知,所以上年數據完全冇參考價值
居屋2022

「租者置其屋計劃」(「租置計劃」)回收單位 (只限綠表)
https://www.housingauthority.gov.hk/mini-site/tps/tc/index.html
㩒入你心水屋邨
樣本單位的室內照片 (只適用於居者有其屋計劃單位2022) 可以睇到有咩單位
銷售資料 (只適用於居者有其屋計劃單位2022) 可以睇大約價錢
住得公屋已經是人生勝利組
抽綠置居可以抽埋居者有其屋?

咁又幾好,多個選擇
係今期居屋,綠表可以買租置公屋

而申請居屋2022時,綠表人士可以同時申請綠置居2022

由於兩者揀樓時間好接近,所以上期綠置居排到幾多仲可以買租置單位,對今次完全冇參考價值
想請教各位巴打,出面樓價跌緊。綠置居最終價格通常幾時知?
都未開始申請,唔好咁心急啦
收到申請編號了
恭喜
收到+1
希望抽到啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞