綠置居 2022 (1) 88萬買油塘

952 回覆
8 Like 6 Dislike
第一次申請 有啲問題想問

兩個老人家 應該係綠長

係咪跟揀珠嘅次序揀樓

如果揀珠中咗
但無晒大單位可唔可以放棄
跟住重新join下一次綠置居

Thanks

有親戚就快爆資產住緊火車線隔離公屋都夾硬買山麗苑遠到仆街
另一個朋友派咗去皇后山都話遠到仆街狗也不屌今次入紙抽
住緊地鐵上蓋公屋無乜必要真係唔會換
1. 假設攪珠號碼尾數係"18" ,到攪珠時就會由呢100個尾數抽籤,如果第一個號碼抽到"18",咁你就叫做中咗第1粒珠喇
(100個號碼都會排次序,只係傳媒報導通常只講前面10個)

2. 之後就會將每個組別嘅"18",電腦隨機排次序。由於每個組別申請人數唔同,所以每個組別嘅「1個波有幾多人」都唔同 (大約係該組別申請人/100)

3. 攪珠後就可以睇返自己係該組別排第幾個

揀樓次序係清拆戶>長者>家庭>單人
如果你入到長者1400個配額,但揀樓時唔啱心水,可以唔去或者去到唔揀,下次居屋或綠置居再玩過
唔該ching 好清晰 完全明白
鑽石山個堆180呎俾家庭隊掃晒
簡單計就係買入價160萬以下,印花稅係$100
買入價160萬以上 大約樓價2-3%
我太肚餓,食咗兩個0
多謝更正
油塘公屋想抽返油塘會唔會好魚
你排全港第一號放飛機都無人理你
居屋/綠置不嬲都係無晒市區/大單/新界近鐵
就大量綠表放飛機
唔係皇后山點會綠單都可以揀一房
仲要最後淨500間過晒去白表
皇后山真係不了 夏天等程巴士成身出晒汗 跟住班次又唔係密
佢哋諗住揸幾年放返出去賺返百零萬
可以睇下長沙灣,好似叫麗翠,單人放3xx萬,根本咁細單位係好難長住(超過兩個人),乜嘢人會用綠表3xx萬買
麗翠唔值值13xxx尺
仲要放唔到俾白居二
唯一就係做到925
大把市區居屋過左925的
賣八九千元尺
3xx萬已經買到400尺
唔好意思,記錯
最細單位係200幾萬,應該都係原價double.
係呀,925都係一個好緊要嘅考慮,所以之後有好多政府政策可以影響綠置居,如果最細單位建議大家唔好受其他人或者氣氛影響,真係太細,除非特別原因
油塘兩座都咁多細單位, PK政府做數做佢呢

油塘同埋上水條走廊長到睇見都頭暈
油塘B座17,18室
𨋢口行返屋企段路,好有幾十年前公屋FEEL
187尺都係平少少
但都要12XXX尺
成交235萬
但李鄭屋邨俾多3X萬已經買到4XX尺
我寧可舊都要住大
187尺一個人住都覺得細
淥個杯麵再出去倒垃圾, 返到黎都淋哂
舊年我用屋企老人家嘅綠單抽,粒波排到20 都揀到270 大開放
單身老人真係盡早抽,咩單位都買咗先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞