綠置居 2022 (1) 88萬買油塘

952 回覆
8 Like 6 Dislike
我交hardcopy, 其本上比主任睇哂所有野無問題的
你同邨D人未齊嘛
換轉係你做,你會儲哂全邨10份一齊交上司CHECK,定係每日一份遞入去?
比完上司你又會分一兩次交上觀塘,定係逐份交?
撻訂大單位放埋去特快公屋俾人揀
有無搞撚錯
ON9政策
改黎改去改到唔知似咩

佢唔會亦都唔識分大單位細單位
只會得一種定義就係貨尾單位

唔計撻訂其實全部都係上2次賣淨既細單位
再擺落下期綠置居都唔見得會賣得哂
純粹為左清貨,又唔想破壞原意變做居屋賣畀白表
唯有變做另一個計劃賣畀公屋輪候人士

但我覺得應該繼續賣返畀綠表
綠表真係揀哂先輪到賣畀輪候人士
但其實咁樣都係唔理想
計劃太多,資源分配唔理想

其實係應該將所有新公屋居屋拎哂出黎賣
居屋同綠置居合拼
綠白表6:4/ 7:3比,綠表再平5-10%
綠表果6/7成人可以揀樓先,之後先到白表
咁樣D細單位先會有白表執手尾
唔洗下下賣唔哂
依家居屋嘅揀樓方式對綠表不利. 因為綠表放棄率太高.
如果合併兩個計畫 再用居屋揀樓方式
必然造成靚單位全部俾白表揀晒.
(e.g. 白表用晒配額綠表先用左一半配額)
綠表流轉性會越黎越差.

用你嘅方式白表會調轉唔同意
除非電子化或者有機制改善揀樓不公平..保障返綠表嘅流轉率. 否則都係分開好
用我既方式係最保障到綠表
始終綠表要交返間公屋出黎一換一
白表只係幸運大抽獎
如果白表同綠表都係差唔多
咁多好公屋家庭只係拆細去抽白表
唔會拎間公屋出黎換
分開兩個計劃放棄率仲高左
綠表會睇下居屋同綠置居分別抽成點
兩邊都抽到,就點都要是但放棄一邊
用我既方式成件事會快左
居屋6月抽完到宜家都未揀樓
因為要出信審查白表
如果綠表可以揀哂先
咁房署可以每日揀機都CALL好多綠表
唔洗就住綠白人數
而且綠表可以早白表兩個月揀樓
到綠表揀完,白表都審查得7788
成件事好快就做完
唔洗次次都拖1年半,2年先有下期
限最細280呎已經唔會清唔哂
180呎根本起黎都多餘
依家d公屋已經比哂大陸人,仲越黎越多,如果改比綠表揀樓先,即係所有靚單位都益哂大陸人
係快左. 不過我係白表我寧願等耐d從而增加買高層靚景大單位嘅機會
綠置居嘅按揭,同平時買私樓嘅按揭有冇分別
因為今次張名單得我老竇老母去抽,佢兩個又冇收入
我每個月俾3皮家用唔知佢哋計唔計
你睇清楚施政報告,佢只係話資助出售房屋,所以居屋先唔會有納米單位,由於綠置居本身係公屋,所以唔關事,未來綠置居一樣會有納米單位

為讓居民住得更舒適,我們建議所有於2026至27年起落成的資助出售單位一般實用面積不少於26平方米,新落成公屋(一至二人單位除外)一般室內樓面面積不少於同等水平,即21平方米。

如果將綠表=大陸人,咁已經無得討論落去
賣居屋=幫大陸人置業,起公屋=幫大陸人上樓
咁我會支持居屋全部賣畀白表
人地白表已經無公屋住架啦 仲6:4 7:3
以前真係6:4, 7:3
緊係有啦 就係唔睇收入囉
宜家每年1-2千個綠置居,如果加返落居屋
其實同6:4無分別
你可以每月比3皮家用,但唔識去官網睇申請需知 / 常見問題,走嚟問咁基本嘢?

好奇你係咪比富婆包養

https://hos.housingauthority.gov.hk/mini-site/gsh2022/common/pdf/application_guide_c.pdf
但係以前真係勁少人買 白表都勁少人入表

依家個個都想買
以前係一年賣2期
一年有過萬單位

今時今日,1-2年先賣一次,每次賣5-6千
佢講到唔做入息審查,但係嗰邊銀行又有機會問你拎入息證明

我唔知佢點樣定義入息證明,所以想知以前抽中嘅人係咪真係要比入息證明
同埋宜家單人申請多
綠表本身有公屋住緊 (除咗係用資格證明書),享受緊低廉租金優惠,白表通常係捱緊貴租

根據公屋富戶入息 (唔計出現金糧、瞞報、虛報嘅情況)
https://www.housingauthority.gov.hk/tc/common/pdf/public-housing/tenancy-matters/income-and-asset-declaration/HD1120C%20(9-2022).pdf

1人公屋戶入息$64700交雙倍租,但唔需要搬走,而一人白表家庭入息上限係$33000; 睇埋4人家庭,假設夫妻2人+2個小朋友,公屋戶去到$92850交倍半租,$154750交雙倍,而白表家庭收入上限$66000

咁點解仲要提高綠表揀居屋機會 / 次序?
我覺將富戶入息調低到同白表一樣先叫合理,因為政府認為超過白表入息(家庭$66000)可以喺私人市場置業,咁點解要平租比綠表?
就算唔改富戶政策,至少要將綠白比例調整到2:8
政府做擔保,銀行會問申請人有冇人幫手供樓,通常講仔女比就得,有D銀行會問埋仔女個名

但個別人士個底花咗,銀行會唔批,最好比錢整份TU起父母底,無數父母都有嘢隱瞞,買樓先揚哂出嚟

最經典係父母離咗婚,繼續一齊住,仔女唔知
綠置居都算係資助出售房屋
我估將來如果有太細既公屋轉做綠置居,最多打通佢兩間變一間
呢個係公屋富戶政策既問題
因為公屋住左入去好難趕佢走,所以先會有富戶政策,你畀返多D租,我照畀你住,廢時搞咁多野
你可以調低富戶入息上限,但結果D人都係會隱瞞,會除名,會搵少D錢,用各種方法同你糾纏

用居屋去引公屋戶自願交返公屋出黎係比較合符成本效益既方法
至少唔洗查黎查去,每年都可以收到2-3千個單位
用富戶政策你要用幾多資源同時間先收到D單位?

要引人交返公屋,就一定要有著數
所以以前一向綠表中既機會大好多
咁先吸引到人用綠表
今時今日就用綠置戶,價錢平D引你買
如果將綠白表變做2:8, 即係白表機會大過/同綠表差唔多
咁好多人都用會白表申請
唔會交返間公屋出黎

我提出係綠表揀先,綠表平D,同埋綠表比例多D
1. 綠表揀先係因為綠表放棄率高,唔係靚單位佢地唔肯買,繼續住公屋好過
2. 綠表平D,因為宜家綠置居有多10%折扣,我提出平5-10%,已經貴過宜家
3. 綠表比例多D,宜家每年有1-2千個綠置居,5-6千個居屋,你計返條數,如果合拼,綠白6:4比,其實綠表機會細左,白表機會大左,7:3比就同宜家差唔多,綠表差數少少

呢樣野叫公屋流轉
因為公屋係政府資助,政府每年都貼錢
居屋就政府每年都賺錢,所以起少D公屋,起多D居屋,將D公屋人轉去居屋,咁先解決到宜家公屋要等10世既問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞