綠置居 2022 (1) 88萬買油塘

952 回覆
8 Like 6 Dislike
稱得上史上最佳
線置居係公屋樓賣比你地點解唔買居屋
抽到居屋先得㗎
希望之後起d位靚d…
油塘都唔中
疊埋心水繼續公屋
最新呢份表都冇提到日後綠置居有d咩
都唔好諗咁遠喇
今次油塘同馬鞍山幾好丫
有居屋當然居屋,但同樣綠置居同公屋唔同係未來可以賣出去,又換到個新d,大d既單位住,交通又可能方便d

前題係抽中的話
但要中先得
係馬路邊啲低層會嘈啲,但唔太多車,車速又慢
綠置係咪另一個攪珠number?!
mark
如果你今期居屋有剔埋綠置居2022
咁綠置居開始申請前,就會寄信 / EMAIL比個綠置居申請編號,到第四季攪珠就用呢個綠置居NO.,記得唔好重覆申請

但若然你家庭組別有變,例如普通家庭隊想轉去家有長者隊

須於『綠置居2022』所訂明的申請期內以書面通知房委會

詳情睇下面條LINK
https://www.info.gov.hk/gia/general/202201/06/P2022010600686.htm
居屋咪又係公屋格
想請教各位
通常居屋揀樓先家綠置屋攪珠先?
兩者都係第四季,要等政府公佈確實日期
居屋有3房(之後可能會消失)綠置冇《《《《E樣先係最大既分別
其實租置公屋換綠置居抵唔抵
想問家姐細妹抽定分開2個各自單人抽好
呢度綠置,白咩單?
呢度討論綠置居,要交返間公屋
租置公屋比綠置居易賣出,因為市場大好多
而且舊邨實用性好D

如果你未夠十年,我覺得抽新居屋好過綠置
或者繼續住租置,希望有人轉到私樓
綠置居2026年之前都係得2房,想要3房真係得居屋或者租置單位

想買真係要珍惜機會
綠單 有冇機油塘?
上年鑽石山開放式有冇剩?
我覺得有機會,因為 粉嶺280+馬鞍山180都係得556個

大開放式 (277 – 333平方呎)
粉嶺清濤苑396個,油塘高宏苑774個,馬鞍山錦柏苑846個 =2016個

細開放式 (184 – 223平方呎)
粉嶺清濤苑0個,油塘高宏苑387個,馬鞍山錦柏苑160個 =547個

咁一定有人寧願要粉嶺280尺而唔要油塘180尺,所以單人買到油塘絕對有可能

上次鑽石山賣哂,但呢段時間有冇撻訂再拎出嚟賣就要等公佈
咁184尺真係好細呢D單位係咪實用D呢,2個人夠唔夠住呢?
開始申請時會唔會示範單位睇?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞