綠置居 2022 (1) 88萬買油塘

952 回覆
8 Like 6 Dislike
我覺得今年可能會多人買租置 ( 呢到傾唔知岩唔岩, 租置今年去左居屋個邊 )
期期都多人買
除咗啲垃圾一人單位

反而依家樓市跌緊
唔知啲人仲敢唔敢入啫
我都咁諗, 今年d 人應該保守左, 要用間公屋拎出黎, 無啦啦咩起條數咁
請問如果長者係公屋戶主,係咪一定要佢做申請人?
其他同住家人係咪一定要落晒名申請?
公屋綠表冚家落名
抽中揀啱還單位
公屋戶籍上全部人都要落名
申請人必須要成為業主,排長者隊,長者一定要係業主
如果用返長者名做申請人,咁就可以慳返個名,日後首置
我覺得今期租置會多人買喎,幾十萬買個大單位,禁售期短,交通、生活配套成熟,十年內仲可以抽居屋 (白表,有附帶條件)
十年內仲可以抽居屋 呢個可唔可以講多少少 如果我買左租置, 之後仲可以享有政府嘅房屋福利?
居屋2022白表申請需知P.1 (c)
https://hos.housingauthority.gov.hk/mini-site/hos2022/common/pdf/w_application_guide_c.pdf

日後有冇更改冇人知
仲有P.3
2.12要逐隻字睇清楚
用左自己名做申請人會點架
唔駛擔心層樓冇咗囉
租置無論幾時都多人買(單人單位除外),唔洗話今年,上次都勁快清晒
原本target綠置居嘅人可能因為個市都轉去租置
想問下,呢個係咪要交租緊公屋出黎可以抽?
yes
我租緊公屋2人單位(其中1個係長者)

而家照申請綠置居 , 假設攪珠抽中,2023年頭可以成功揀樓。

但我下年就會移民,而家住緊嘅公屋都會除名轉我屋企個老人家名。

想問吓咁樣會唔會影響最後唔俾揀樓?
唔係好明 點解咁講 有新樓d人我估都買新樓先?!
呢個咁特別情況,你最好全份申請需知睇一次,或者去問辦事處
而大半年派咗咗多皇后山,和田而啲閪地方就算租千鳩幾蚊叫你住一世皇后山都唔制啦
尋晚12點經過粉嶺火車站仲見成堆人等緊車返皇后山
住公屋王者諗唔到有咩理由交返出黎
公屋戶籍得返兩老,死咗就乜都冇
趁未死就買層樓留比子孫
2047子孫?
- 今次綠置居樓花期長,禁售期更長,買租置彈性高好多
- 冇長者揀唔到大單位
- 經濟前景唔明朗,就算排得前買到油塘兩房,二百幾萬,租置 (市區)相若尺數只係80萬左右,計埋裝修同日後維修費都係百幾萬,CASH IS KING
- 移民 / 移居就唔想綁死哂D錢

未到2027就賣樓賺一筆啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞