綠置居 2022 (1) 88萬買油塘

952 回覆
8 Like 6 Dislike
要比返間出黎先可以再抽
白表
而間租置要係半年內賣走
要用白表:

2.12 直至本銷售計劃申請截止日期當日,透過房委會轄下「租置計劃」購得單位不足 10 年(由與房委會簽訂該單位轉讓契據日期起計)的業主及其戶籍內的所有認可家庭成員(註五),亦可以申請本銷售計劃(只可選購房委會的居屋單位,並不可選購房協的資助出售單位)而不須受入息、資產及住宅物業擁有權限制,但必須符合及遵守下列條件:
(a) 「租置計劃」單位的業主及其戶籍內的所有認可家庭成員必須一同申請:申請者可以是「租置計劃」的單位業主/聯名業主/戶籍內的家庭成員。
(b) 「租置計劃」單位業主須在簽署買賣協議購買房委會的居屋單位當日起計三個月內,或在房委會特准一次過延期的三個月期限內,將現居「租置計劃」單位出售及完成簽訂單位轉讓契據的手續;然後才可繼續辦理簽立居屋單位轉讓契據的手續及繳付樓價餘款。
若未能在期限內完成簽訂現居「租置計劃」單位轉讓契據的手續,已簽訂的買賣協議即作無效/終止,屆時房委會將會在扣除行政費及房委會律師的服務費用及有關開支後,退還為購買居屋單位所付的淨額定金的餘額(不會連同利息)。房委會可將該居屋單位再售予其他申請者。請注意:在出售現居的「租置計劃」單位所引致的任何費用,一概由單位業主及/或家庭成員承擔。至於在完成出售現居的「租置計劃」單位直至所購得的居屋單位入伙期間,申請者及家庭成員須自行安排居所。若因此而引致任何支出或損失,概與房委會及房屋署無關。
(c) 若申請者或名列本申請表上的任何家庭成員擁有兩個租置計劃單位,亦只可購買本銷售計劃的一個單位,而成功購得單位後,必須根據第 2.12(b)段的安排將兩個租置計劃單位於期限內出售。
綠家只想要油塘一房
不過都應該無機會
綠長唔知有無機買48x
油塘
綠長有撻訂咪有機
遷拆戶唔知有幾多,油塘得300個
油塘值唔值得買?定遲d會有更好地方?
其他地方未公佈

暫時知道油塘高宏苑有嘈音問題
值唔值得就睇家庭需要
嘈音來源?
早幾日喺某個網睇到,但我搵唔返
主要係講附近街市嘅嘈音
古洞站上蓋
附近冇街市,好遠下先有
講嘈音應該係馬路隔離,斜路,間中有巴士,水泥車行
多謝資訊
其實冇咁多選擇的,如果係綠長的話:

1:長者一定要落名做業主&申請人一定要落名做業主

2:如果聯名業主一定係長命契冇得揀

3:只係長者一個做業主就可以寫定平安紙俾邊個
a/承繼人唔一定要户籍有名
b/公屋其他家庭成員只係有户籍唔代表有業權,有平安紙嗰條友承繼冇得爭,冇平安紙另計

基於第一點所以一開波填表就諗清楚邊個做申請人,申請人冇得改。。。如果未諗掂就用長者名做申請人,簽約時可以再決定聯唔聯名

當然首先係要抽到又有得揀樓先有得煩惱
https://gia.info.gov.hk/general/202206/22/P2022062200334_395508_1_1655880434584.pdf

政府最新公佈嘅綠置居 / 居屋建屋及推售時間,冇新嘅綠置居地點
想買綠置居就睇下今期啱唔啱,下期唔知要等幾耐
佢地每次賣綠置居總會拎個市區盤出黎引人買

得今期居屋正
今期無論價錢同地點都無可挑剔
現樓、樓花都有

不過之後幾個安達臣盤,位置都好過今次安秀
但應該都係望樓景同山景多

抽到先有用
就咁睇,之後都係得啟德係正
同埋今期綠置居囉
想置業真係唔好等下次,今次啱就買咗先
油塘個位係幾正。冇住油塘既真係唔知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞