綠置居 2022 (1) 88萬買油塘

952 回覆
8 Like 6 Dislike
我覺得綠置居呢個計劃未必玩落去,因為呢幾年推咁多綠置居 / 居屋出嚟,有心買樓嘅綠表已經買咗,剩低嘅都係攬住公屋過世,或者拆緊白表玩一開二、一開三

整太多綠置居單位出嚟,綠表真係以為政府求佢哋買樓,拎返間公屋出嚟,正如我上述所講,收緊富戶政策,迫佢哋走,到時就會乖乖買新居屋,唔會叫哂100個號碼都用唔完配額,或者買二手居屋 / 租置,一樣可以回收公屋單位
綠置居本身係公屋
係公屋設計好,起緊果時先轉綠置居
所以唔存在資助出售房屋既設計

打通更加唔會發生
宜家全部居屋公屋中間都係主力牆
綠置居既需求一直係度
問題係都單位大細同位置
無吸引力當然無人買

政府應該唔會停綠置居
本身景泰苑係試驗計劃
當年計過其實搞咁多野先影響公屋上樓慢左
但因為太多人申請
結果恆常化繼續搞
其實政府立場好簡單
只係將公屋拎出黎賣
唔係要做咩野特別野去改設計去搵地
所以其實都係EASY JOB
宜家賣唔哂可以賣畀輪候人士
成件事更加簡單
你要明白係政府立場
佢應該幫搵1萬幾蚊既人上公屋先?
定係幫果D搵2-3萬既人上居屋先?

點計都係上公屋先
因為佢地係最無能力最弱勢
緊係搵2-3萬個班先
呢班先係真正夾心階層,無資格住公屋,又唔夠錢買私樓,局住要捱貴租,又要擔心隨時比業主加租
搵萬幾蚊個d起碼有間公屋住,無事無幹政府都唔會逼走你
我搵萬幾蚊係輪候人士,唔係住緊公屋
我唔知佢地住緊咩啦,可能同屋企人住,可能住緊劏房
但普遍黎講,呢班人能力同選擇都比2-3萬果班人少

2-3萬果班都慘,租樓都無左半份糧
想買樓只可以買居屋,其他都買唔到
要申請公屋又超額
問題係宜家果班白表買家
又未必個個都咁慘
有D可能都係同屋企人住,或者讀緊書,或者岩岩出黎做野第一份工
居屋原意係淨係賣畀綠表
白表只係後加
其實都幾十年前講原意都無咩意思

但真係唔明點解D人覺得公屋人享受緊福利
居屋應該畀白表

就好似肥雞餐咁
你唔畀D著數送D瘀血走
長遠蝕得仲多

公屋係想平租,畀機會你儲下錢,生活好D,有多少能力走得甩既就買層居屋,畀返公屋資源其他人
但而家市區靚位起哂公屋,差D嘅位就起居屋
變相好多住緊靚公屋嘅人點都唔走
其實真係唔可以一概而論話居屋應該比白表定綠表先
因為綠表定白表都一樣會有d根本無住屋需求純炒樓既人
住緊公屋既的確無白表咁大住屋需求
但無理由因為白表咩單位都要,就要比綠表優先揀哂d靚樓先,賣剩庶既就留比白表,咁對白表一樣唔公平
你講呀,我抽咗幾年都仲未抽到呀,乜嘢叫有心買已經買咗,抽唔到就抽唔到㗎啦

市區起新公屋
畀我都唔走啦

應該市區新樓拎哂出黎賣
根本新公屋唔應該起喺靚地點,啲人唔會有意欲搬,有啲仲要喺豪宅隔離
講係咁講
我只係覺得咁既係好D既分配方法

當然唔會成真
白表一定反枱啦
邊有人會想揀後D
係呀
但又唔可以起哂新界,變第二個天水圍
所以要吸引綠表買Q哂佢
之後嘔返間公屋出黎
咁先可以達成市區地拎哂出黎當居屋賣
如果你賣哂畀白表
到時公屋上唔到樓,結果一樣要用市區地起公屋
我意思係計埋已經公佈嘅居屋、綠置居
即係下表
https://gia.info.gov.hk/general/202206/22/P2022062200334_395508_1_1655880434584.pdf

如果你用綠表都仲係抽唔中,好明顯你條命係用嚟中六合彩頭獎,而唔係買居屋啦
所以大家點樣討論都冇用,其實都係冇得揀
只可以喺現有環境、政策下,做出對自己最有利嘅選擇
用綠表都好難中
無長者已經無大單位
非長者應該都係頭10粒先有得買
1/10機會
抽10年8年先中係唔出奇
對自己最有利咪成家立室,狂抽居屋,抽到中為止
奉勸單身既早日結婚
單人抽到時2046都抽唔到
結婚前要確保對方冇做過居屋業主
佢自己話要限制發展商起納米樓,但佢自己就經常起1~300呎
如果離婚個案有機會可以再賣
綠表長者不如白表長者
如果離婚個案有機會可以再
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞