綠置居 2022 (1) 88萬買油塘

952 回覆
8 Like 6 Dislike
唔係優先寬敞戶,都要拖一段時間先搬啦
好彩買埋綠置居,就完全唔駛煩
想問下綠表申請、如果大單位比人揀曬、得返啲細單位、係咪可以放棄唔理等下一年?

因為聽講綠表要交返間公屋出嚟、如果呢一年揀唔岩而無買/無得揀而無得買 、房署會唔會逼我交返間公屋出嚟? 定係等到某一年綠表揀到樓先交返出嚟?

求指教
假設你係住緊公屋:
如果你揀唔啱 / 放棄 / 交易唔成功,都係冇事發生過,下次再玩

成功買到係收樓嗰陣先交還公屋(60日內)
唔會夾硬迫你買細單位或者地區唔好嘅

排緊公屋,申請綠表資格證明書,咁就會停一年派樓,如果你揀唔到,去房署取消返就會再安排派樓
交左綠表之後好似話會有屋邨辦事處既人聯絡、同墊要簽名。 呢個係咪代表如果買到樓就要還公屋既證明? 如果我簽左、又揀唔到/買唔到樓會唔會有影響、比佢地趕出公屋/要求還返公屋?
假設你係住緊公屋:
如果你揀唔啱 / 放棄 / 交易唔成功,都係冇事發生過,下次再玩

成功買到係收樓嗰陣先交還公屋(60日內)
唔會夾硬迫你買細單位或者地區唔好嘅

呢個係常識問答
年年都超額幾十倍申請,如果會趕咪好多人無屋住
油塘最大單位有幾多個?
房屋署昨回覆稱,約4萬份「出售居者有其屋計劃單位 2022」有效的綠表申請者毋須就「綠置居 2022」重新遞交申請,將於截止申請及收到各辦事處轉交的申請表後,才一併公布收回的申請表總數

https://news.mingpao.com/pns/%e6%b8%af%e8%81%9e/article/20221013/s00002/1665596903625/%e7%b6%a0%e7%bd%ae%e5%b1%85%e6%88%aa%e8%a1%a8%e5%86%b7%e5%a0%b4-%e8%ad%b0%e5%93%a1%e6%86%82%e9%8c%a6%e6%9f%8f%e8%8b%91%e8%b3%a3%e5%89%a9

上期7.2萬份申請,今期有議員估6萬份,大家又點睇呢?
其實依家先起嘅新居屋有冇可能轉floor plan
好似都差唔多20年冇轉過
咁撚閪求吓你改下個格局
其實都好難
和諧式廚、廁都大,𢵧房又有彈性,但就被嫌棄五門歸心,講到五鬼拍門,又話大門對房門

康和式夠哂企理喇,又有人嫌棄d房細,唔啱用又要拆牆改

既然私樓嘅古怪則,超長走廊嗰d都大把人仆到去買,而買居屋 / 綠置嘅人,比咩則都會拆哂亂改,咁繼續用返呢個格局咪算囉

我接受到而家嘅間格,至少好過驥華苑3室
https://hos.housingauthority.gov.hk/mini-site/hos2022/common/pdf/Booklet_Kei_Wah_Court.pdf
今年截飛冇人仆住去交表
真係仆係到果隻
好多(約4萬)係居屋嗰陣剔埋嘛
新一期「出售綠表置居計劃單位 2022」(「綠置居 2022」)於昨天(12日)晚上7時截止申請。房屋署發言人表示,在簡化申請安排下,約4萬份「出售居者有其屋計劃單位 2022」有效的綠表申請者無需就「綠置居 2022」重新遞交申請。有關網上申請方面,至今香港房屋委員會累計收到約1萬份申請

新一期綠置居涉及3個屋苑共4693伙,以目前最少5萬份申請計算,平均近約11人爭1單位。至於紙本申請方面,由於綠表申請須經屋邨辦事處初步核實申請資格後才送交房屋署綠置居銷售小組作登記,加上日內仍會收到郵遞申請,因此最後申請數字仍在點算中。

好少人抽好多水份
有D係實體表呢,少人抽咪多D機會買到囉
實體果D都未點好數
想問綠置居係咪全部都無圍欄
呢個真係cls 明明市區 落山去彩虹要勁撚耐
應該差唔多啦 有d居屋既帶左落黎或暫搵仔女上網報 淨係自己填表去交既少左一大堆 不如估下6萬有幾個係長者定庭好過啦
唔該晒你、其實上面我都有睇。只係仲有啲唔太清楚所以再發多一段出嚟。🙏🏻
如果綠表長者但一人單位,有無機會買到兩房或者一房單位
單位分佈
2房 (443 – 489平方呎)
粉嶺清濤苑72個,油塘高宏苑300個,馬鞍山錦柏苑363個 = 735個

1房 (374 – 424平方呎)
粉嶺清濤苑308個,油塘高宏苑560個,馬鞍山錦柏苑527個 =1395個

大開放式 (277 – 333平方呎)
粉嶺清濤苑396個,油塘高宏苑774個,馬鞍山錦柏苑846個 =2016個

細開放式 (184 – 223平方呎)
粉嶺清濤苑0個,油塘高宏苑387個,馬鞍山錦柏苑160個 =547個

長者家庭配額1500個,佢哋都唔係全部買到兩房
而長者單人即係普通單人隊,賣剩最後500個先有得揀樓
除非好彩遇到撻訂,而且係當日頭一兩個揀頭先有機會買大單位
而且係當日頭一兩個揀先有機會買大單位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞