綠置居 2022 (1) 88萬買油塘

952 回覆
8 Like 6 Dislike
黎緊講明 至少有280。所以

無250都唔好買
180去食屎啦
其實綠置居同居屋冇講明低於280

迎合不同人數的家庭的需要,香港房屋委員會(房委會)興建的居者有其屋(居屋)單位有不同的面積,一般來說,實用面積介乎大約270至450平方呎。視乎個別地盤的環境因素,例如位置、地形等,房委會亦會考慮設計一些較小或較大的單位,以達至地盡其用。
https://www.info.gov.hk/gia/general/202207/13/P2022071300254.htm
關鍵日期去到2025年,會唔會太耐咁
馬鞍山去到2026
D 樓花期長得滯
180真係痴撚線
我又真係突登去搵邊個係黃師傅…
其實係咪揀完樓就要開始供?
關鍵日期前3-6個月去搵銀行做按揭
銀行幫你比哂尾數就開始供

假設你買馬鞍山,23年第1季揀樓日比咗5%之後
26年先開始供樓
睇上面, 馬鞍山連承建商都未有, 2026 都唔知有冇
我今日睇到嗰陣都呆咗,以為自己睇錯

https://hos.housingauthority.gov.hk/mini-site/gsh2022/common/pdf/Kam_Pak_Court_Sales_Booklet.pdf

大家幫下眼 P.11
綠家除去1500綠長。大唔大機會買到450以上單位?
居屋已經無消息
單位分佈
2房 (443 – 489平方呎)
粉嶺清濤苑72個,油塘高宏苑300個,馬鞍山錦柏苑363個 = 735個

1房 (374 – 424平方呎)
粉嶺清濤苑308個,油塘高宏苑560個,馬鞍山錦柏苑527個 =1395個

有一半長者隊都要買一房
分分鐘馬鞍山到時2026 趕交貨好多問題都唔定
到時可能比精進

唔知揀樓前會唔會有消息
一句到尾
價錢問題
你200呎賣到80-90萬實有人買
供樓係關鍵日期先開始供,咁轉售期係由邊日開始計?係咪都係關鍵日期
完成正式買賣合約
即轉讓契約日期
374-424 尺其實間唔間到兩間房?
間到,間到三房都得
點間3 間?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞