綠置居 2022 (1) 88萬買油塘

952 回覆
8 Like 6 Dislike
油塘同馬鞍山應該去到
Lm
幾時有
Push
等公佈
房協要壓測
咁你要再等下期房委會喇
買綠置居要重新入息審查?
要交啲咩文件?
糧單?
留名
有無得估呢期綠置居有幾多清拆戶
好似冇提過
印象中只係講青衣嗰啲貨尾比公屋輪侯冊買
唔駛再無限loop
其實黎緊仲有冇好似鑽石山地鐵上蓋咁好既位置
目前我搵到嘅資料都係公屋 / 綠置居放埋一齊,用嚟賣定係租比輪侯冊人士要等公佈

但就算真係有咁好地點,你又未必咁好彩買到
咁既分配真係弱智, 有無考慮過要年輕夫婦果啲, 根本無諗過俾你地生下一代
痴線
年輕夫婦有公屋唔容易,如果想生,就要攬實間公屋,唔好諗買樓
生多幾個又可以換大單位

不過我知道有D家庭係住緊低層或垃圾房細單位,又抽唔到居屋
咁就買個租置公屋大單位,十年內再抽居屋,抽唔到都可以賣租置換私樓
而家家庭隊變左地底泥咁
根本個個都要大單位 房處應該根據大單位比例平均分配三方 而唔係咁單一
百幾尺細開放式數量高過單人配額已經唔合理

即係有幾十戶家庭隊要放棄或者拎間公屋換百幾尺單位

今年又加長禁售期,純粹靠地理位置氹家庭隊入表賺多$250
1.綠表唔係100%有公屋(e.g.公務員綠表)
2.家庭唔係100%核心家庭(e.g.爺孫、姊妹、契媽)
話雖如此,要家庭揀百幾尺點講都過意唔去
爺孫可唔可以當綠長?
綠表可以,因為係跟公屋戶籍

姊妹二人,其中一個年滿60都可以
如果爺孫買左綠居,萬一十八歲前爺爺百年歸老,係咪只要有方法繼續供樓,都無太大問題?
如果我係個孫,我一定會用長命契,死咗層樓係我,唔駛有其他親戚出嚟爭

如果冇其他親戚,又只有爺個名,已經係遺產
唔係只可以成員名單內繼承?
如果其他親戚無名(例如個孫既姑媽)都繼承到?
如果有張平安紙走出嚟,而個孫冇名,咁就唔知會點
我冇去了解

原來買左租置十年內又可以再用綠表抽居屋?
唔計用左房屋福利咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞