綠置居 2022 (1) 88萬買油塘

952 回覆
8 Like 6 Dislike
幾時搞珠啊

好想快D知結果
11月1日 (第3日揀樓)
青富A座 1個
B座 2個
蝶翠苑3個
共售出6個單位
尚餘單位:青富A座104個,B座84個,蝶翠43個

每日幾多人去?
唔知,傳媒冇乜報導,我嘅資料來源係睇成交記錄冊、銷售情況
而家每日只係賣出幾個,都唔知要玩幾耐

https://www.housingauthority.gov.hk/sale-of-unsold-gsh-flats-under-EFAS2022/tc/index.html
有L排喎咁賣法
過晒家庭申請之後就見真章,
蚊型單位對公屋家庭申請者冇吸引力了。

反而重點將會係非長者一人申請,
今次實驗會反映出今年眾多因素底下,
樓市下跌vs公屋單人申請難得有得揀樓,
面對蚊型單位同二線location (青衣)
究竟佢地購買力及願意購買程度有幾多,
好快會揭曉…
仲有另一個精彩位,
就係青富苑入伙前後究竟有幾多人會撻訂,
本身上期蝶翠係接近清倉,
但收樓前都多三四十個業主撻訂。

青富苑細單位伏味更濃,
特別係2020年第一批揀落嘅人,
聽講唔少業主想趁最後逃生機會撻訂,
起碼keep返間公屋/綠表將來再打算。

青富都接近完工有望提早交樓,
好快會知事態發展如何
特快一人一定清得曬 起碼我一定要
有個朋友排左7年公屋,依家抽到有得揀柴灣青衣 ,係咪必買定繼續等好
單人?
你的朋友就是你?

假設18歲排公屋,排咗7年,而家最少25歲
唔識自己分析又唔識自己開po,要你幫佢問?
買樓呢d交返比成年人自己決定啦,冇決策能力就繼續排公屋
*青富苑:售出6伙(尚餘182伙)

*蝶翠苑:售出8伙(尚餘35伙)
今日咁旺場?
通常頭兩日都叫少D人
今日應該叫多左
11月3日 (第4日揀樓)

青富:A座尚餘98伙,B座78伙
蝶翠:尚餘28伙
我仲未收到信………
最尾幾日網上申請已經收到號碼
11月4日,賣得5伙(第5日揀樓)

剩低單位數目
青富A:97 (售出1個單位)
青富B:77 (售出1個單位)
蝶翠:23 (售出5個單位)
如果冇睇錯,青富好似得返B座1710呢個2百幾尺
180呎就好難清
政府同你諗呢d?
傻撚左?
佢地淨係諗,住埋一齊,唔洗分兩間屋比你地,一間住多d人最好,咩關係?咩爭執?咩老人家問題?你地搞掂啦
係,反而蝶翠仲有大開放式,

清晒之後就再次進入180呎放題環節
*青富苑:售出6伙(尚餘168伙)

*蝶翠苑:售出8伙(尚餘15伙)
百幾尺單位都去到貨喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞