綠置居 2022 (1) 88萬買油塘

952 回覆
8 Like 6 Dislike
簽署轉讓契據前

申請需知
18.6 轉讓或出租 -
18.6.1 在簽署轉讓契據前,買方不得把單位轉讓予其他人士或機構。若買方要求撤銷買賣協議,且獲房委會同意,房委會有權保留一筆相等於售價百分之五的款額,作為同意撤銷買賣協議買方應付的代價。此外,買方須向房委會支付或償付與撤銷買賣協議有關或其引致的一切法律費用、收費及代付費用(如有印花稅,此項亦包括在內)。
如果攪珠抽到排第一,係唔係就有機會買大單位?
即係話係跟號碼排次序,定係跟綠長->核心->非核->一人咁排?
假設攪珠號碼尾數係"18" ,到攪珠時就會由呢100個尾數抽籤,如果第一個號碼抽到"18",咁你就叫做中咗第1粒珠喇
(100個號碼都會排次序,只係傳媒報導通常只講前面10個)

之後就會將每個組別嘅"18",電腦隨機排次序。由於每個組別申請人數唔同,所以每個組別嘅「1個波有幾多人」都唔同 (大約係該組別申請人/100)

攪珠後就可以睇返自己係該組別排第幾個,呢個時候,長者隊就會有兩個次序: 長者隊1個,家庭隊1個,即係傳說中長者隊有兩個冧把

揀樓次序:
1. 清拆戶家庭 (未知幾多,通常得一兩戶)
2. 長者家庭 1400個 ,順次序去揀,賣完1400個單位之後就到家庭隊
(如果長者家庭入唔到呢1400個配額,就睇家庭隊次序)
3. 家庭隊揀樓 (綠表冇分核唔核心)
4. 剩低500個單位,就會到單人隊揀樓
咁假設第二個號碼抽到‘20’,長者拎住20號,單人依然係18號,咁會係單人揀樓先定長者?
單人粒珠排得前過長者,但長者又有‘優先揀樓權’?
1. 清拆戶家庭 (未知幾多,通常得一兩戶)
2. 長者家庭 1400個 ,順次序去揀,賣完1400個單位之後就到家庭隊
(如果長者家庭入唔到呢1400個配額,就睇家庭隊次序)
3. 家庭隊揀樓 (綠表冇分核唔核心)
4. 剩低500個單位,就會到單人隊揀樓
你真係好有心cls

唔該哂明哂了 射射
多d人買綠置居同租置公屋
之後就少d人同我爭居屋
我就睇樓價一定跌,下期居屋可能會再平少少,住緊公屋唔駛急
不過綠置居賣完呢次之後,唔知幾時再有
而且今次三個屋苑嘅位置同價錢都唔錯,抽得前就真係買得過,百幾尺細單位就留比單人買啦

而且唔止睇下年經濟,始終樓花期長,加上今期綠置居係收樓後第6年先可以加價賣比綠表或白居二,如果買馬鞍山,要綁到2031年
啲老屎忽次次都有優先,無論居屋定綠置都係,家庭隊真係食得屎只係執手尾但又係交稅個批,政策唔改只會更多人走,仲話保人才
綠置居可以賣比白居二?
要用呢個方法先可以減低日後政府對長者嘅支出
人口老化呀,邊養到咁多人,而家佢哋有層樓,日後就唔可以拎綜援
你估真係關愛長者咩
政策真係禍害下一代,趕盡佢哋
長者自住物業可以豁免,都可申請綜援。
應該係想後生同長者同住,即係用一間屋解決兩個家庭住屋需求。
我指日後,到政府要節省開支時
cut有物業嘅長者津貼/綜援/福利,反對聲音會細好多
我10月12號網上申請,今日先睇信箱原來佢俾左份實體表我簽名,我星期一先交返去佢會唔會當我份申請無效?
其實都係諗縮數,唔想起咁多樓
預咗你last minute 至上網申請,星期一簽齊名交返去ok。
上次綠置交表deadline之後 幾時再攪珠 希望睇埋攪成點先再行居屋個邊
打錯
只係綠表買家
唔好意思、想問下房署比個份文件要全家簽名。但佢第七部分 係關於入息同資產 。想問下係咪唔洗填?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞