綠置居 2022 (1) 88萬買油塘

952 回覆
8 Like 6 Dislike
佢仲要翠林y型4百幾呎單位如果唔係曱甴屋,真係舊大肥豬肉黎六十萬埋單比我都會簡租置仲好
景林邨先岩
咁緊係啦,所以點解租置受歡迎啲
依次係咪即係只受綠表?
出售綠表置居計劃單位2022

簡稱綠置居
但租置全部樓齡都30 年以上, 乜唔怕大執咩
提提大家,最終售價已經出咗,呢段時間到揀樓日,樓市嘅升跌都唔會影響售價,但同折扣率有關,即首次轉讓契據日期起計十五年後補地價個折扣率係用揀樓當日 (唔一定係41折)

詳情請參考申請需知18.6.3
https://hos.housingauthority.gov.hk/mini-site/gsh2022/common/pdf/application_guide_c.pdf

買方須注意,在計算購樓時的折扣率所沿用的最初市值,是根據買方簽訂買賣協議時的市值。本銷售計劃單位的售價一經訂定,於銷售期間將維持不變,而訂定售價的時間和簽訂買賣協議的時間一般約有數個月的差距。在這期間,單位的市值可能會隨市況的轉變而調整。因此,買方簽訂買賣協議時的確實折扣率或會與訂定售價時的折扣率有所不同。補價款項將以簽訂買賣協議時確實的折扣率計算。有關補價程序,請瀏覽房委會/房屋署網站( www.housingauthority.gov.hk)。
咦,比之前既價平左喎~
油塘最貴都286萬~宜家271萬就有
唔知到時個印花税又會幾多呢…
最貴單位$2,710,300,假如用1.2倍計 (過往係1.1x),即$3,252,360

樓價$3,000,001 – $3,290,320
第二標準稅率係$45,000 + 超過300萬以外樓價的10%
$70,236

有錯請指正,應該冇計錯,但我經常打錯數字
望落都差唔多~
希望唔好咁貴啦…想預留返啲錢黎裝修…

但………前題係………要先抽到仲要前列位置
買得既預左大執啦
一手同政府咁平買返黎幾大執都係贏你話白居二幾百萬買個班就唔同
幾時開始抽? 今日入左紙
攪珠日期:2022年第4季 (確實日期有待公佈)
咁我覺得又唔關佢有冇做功課事,因為上次條友有講,房置話疫症問題,唔比上樓睇,所以只可以信房置資料,點知出晒事
好似冇得填preference 揀邊個盤
有心嘅就有方法上去睇㗎啦

睇攪珠結果 你抽得前咪可以揀先 抽得後就得返d賣剩蔗你揀
景林都買
建議三思
最後單野點??
好似再無跟進
現樓都唔上去望一望,中伏就抵死啦
疫情根本就唔係理由,買樓你估淘寶咁兒戲咩,自己懶就懶
好似2月之後就冇新消息
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞