綠置居 2022 (1) 88萬買油塘

952 回覆
8 Like 6 Dislike
幾時會更新總申請人數 好心急
網上申請仲未收到編號是否正常
呢兩個盤唔係要合乎公屋資格先可以買咩?

25歲仔搵13000樓下?

都唔緊要嘅,但一世人只可以用一次資助房屋,用係呢到?
Sor 回覆錯,自膠
你住緊條邨嘅辦事處有冇搵你簽名?
如果未搵,最好打去問下
如果唔係住緊公屋,打去銷售小組
簽左名好耐了
問銷售小組或者等下囉
請問如果喺對上嗰次綠表申請剔埋綠置居,個編號係沿用舊嗰個定會收到新編號
對上係指咩
居屋2022?
係既話唔同
btw唔係一早收到喇咩?
我9月中已收到email
唔該晒清
11月8日
青富苑:售出6伙(尚餘162伙)
蝶翠苑:售出3伙(尚餘12伙)
直覺最後一定賣得曬嘅,特別係單人隊進場之後
非長者一人有海量申請者,人海之中總有水魚。

雖然明眼人一睇就知今次搵笨,
但有得揀樓就實有人心思思。
今日出埋租置價單,市區鳳德邨529呎都係103萬,
相約價錢喺青衣二線地段買得180呎,
全新樓又如何?個情況就同買咗掃管笏一樣。。。
都唔算水魚,始終全新樓,自己又可以揀座向
一人隊就算派屋都係呢種SIZE,黑仔起上嚟可能派長者屋,或者長X邨再細少少嗰種
想問下 綠長入紙個陣係我做申請人 姐係要同長者一齊做業主 有冇得買完甩名比長者一個做業主?
申請人一定要做業主
不過未揀樓前好似可以轉申請人,你自己去了解下
綠置居同居屋最大分別係乜?
價錢
申請資格
轉讓限制
如果係揀完樓再甩名呢?
轉讓限制係咪未補地價只能賣比綠表唔可以賣比白居二?
買樓呀,大個仔喇,唔好做伸手黨啦

https://hos.housingauthority.gov.hk/mini-site/gsh2022/common/pdf/application_guide_c.pdf
申請需知 P.16第18點
申請需知P.17第18.6.2
https://hos.housingauthority.gov.hk/mini-site/gsh2022/common/pdf/application_guide_c.pdf

我覺得最大分別係綠置居全部都係公屋客,居屋有60%係街外人 (或公屋客拆白表)
唔該哂,market細咗好多
居屋有3房綠置冇(最後今期之後居最大都係2房)

除左第一期綠置居可以賣白居二
之後全部唔得
青富on9到連排公屋排友都唔買???
比着我就即買,公屋有排先排撚到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞