綠置居 2022 (1) 88萬買油塘

952 回覆
8 Like 6 Dislike
其實即係公屋一人單位,150尺左右 (公屋計內裡空間,買樓計埋幅牆)
又即係今期居屋啟欣苑最細單位

你去YOUTUBE搵「一人公屋」,呢幾年嘅公屋都係差唔多格局
只係每個屋苑 / 屋邨嘅長闊有少少分別

應該唔會有示範單位,最多都係模型
綠單會唔會有機會大開放?
排得前有機會買到粉嶺大開放式
因為有人會要油塘細開放,唔要粉嶺
加息對供2 房黎講會每個月供多幾多呀?
假設買最貴286萬單位,按揭95%即$2,710,000
分25年供,利息2.63% (現時2.375+0.25,我直接計2.63)
月供$12,336

仲要差餉同管理費之類,不過啟德兩房居屋賣 $4,785,400

我估有唔少綠表家庭會選擇油塘綠置居而唔買啟欣苑

始終都係長者隊先買到,老人家日後要幾多醫療開支好難講
綠置居真係抵屌
但都係抽到先算..
綠長跪求買到上水
開放式應該實買到
但想買大單位就要睇彩數
你入到綠長1500個配額實有
如果入到綠長隊1500個配額,肯定買到清濤苑一房
正路係油塘、馬鞍山搶手

2房 (443 – 489平方呎)
粉嶺清濤苑72個,油塘高宏苑300個,馬鞍山錦柏苑363個 = 735個
1房 (374 – 424平方呎)
粉嶺清濤苑308個,油塘高宏苑560個,馬鞍山錦柏苑527個 =1395個
唔貪心 綠家 想要油塘一房就夠

抽籤前走轉黃大仙先
政府由今年年初起,在住宅用地的賣地條款中,加入最低單位實用面積為26平方米(即約280平方呎)的要求(該要求),並會將該要求推展至所有政府賣地項目、鐵路物業發展項目、市區重建局項目,以及由私人發展商進行的發展和重建項目。然而,該要求仍未適用於資助出售房屋項目。就此,政府可否告知本會:

(一)有否計劃將該要求推展至居者有其屋計劃(居屋)、綠表置居計劃等資助出售房屋的新項目;如有,詳情為何;如否,原因為何;

「綠表置居計劃」(「綠置居」)方面,由於房委會仍未釐訂未來數年哪些公屋單位將用作「綠置居」出售,故未有實用面積少於280平方呎或介乎186至189平方呎的單位總數及百分比。

https://www.info.gov.hk/gia/general/202207/13/P2022071300254.htm

想買綠置居真係要慎重考慮今期,下次都唔知幾時
綠家要油塘一房有d難度喎
有冇諗過中油塘個d 同本身排位買到啟欣個d根本係2批人

所以唔會存在”有選擇” 呢樣野發生
你本身公屋個到好偏僻?
點解要買上水呀
係呀同埋以前住慣上水 而家過海又方便左 之後北部都會區潛力都應該唔差 最重要係4千幾蚊/尺 咁低水屌得過
啟欣兩房有440個,高宏苑300個
長者隊排得前就有得揀
頭2組No.有機嘅

長者食晒2房單位1400

大約仲有200-300個1房單位剩
全部兩房得735個單位,長者配額1500個
屋企有長者抽綠置油塘最大單位機率幾多
LM
講得唔清楚 2房加1房 單位總數有2千幾 長者食晒1500 都仲有小量1房剩嘅
長者可能要油塘馬鞍山一房,都唔要粉嶺兩房
以25年計
每100萬
每加1厘供多大約400蚊
自膠
以現時2.5%息率供25年計
每100萬
每加1厘供多大約$520
兩房當借280萬
每加1厘供多大約$1460/月 每加2厘供多大約$3000/月(注意唔係linear)
另外開始時供落本金嘅比例會低咗
如果提早賣樓套現會拎少咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞