綠置居 2022 (1) 88萬買油塘

952 回覆
8 Like 6 Dislike
p.4講lot出面有墳,我嗰張係公契最後幾頁lot入面
A座首選16室, 可以望到D個海, 係驚吹西風、西南風D沙泥入屋
次選24室, 望山/墳場 (唔知山高定墳場高), 近lift驚嘈
13室比B座擋住晒, 近lift驚嘈
20室比鯉魚門邨擋住晒, 有露台個則好難間3房, 近lift驚嘈

B座首選14室, 可以望到D個海, 係驚吹西風、西南風D沙泥入屋
次選6室, 望山 (唔知可唔可以望到山又望到海, 如果可以一定係眾多之中首選), 近lift驚嘈
21室比鯉魚門邨擋住晒

4個人住緊馬鞍山3-4人單位, 望到半個海, 諗住綠長買油塘
住左20幾年馬鞍山真係好隔涉, 去邊到都遠
夜晚又冇紅VAN, 得架旺角綠VAN
本身又插針起樓, 加上烏溪沙去西貢方向個邊越起越多樓
搭巴士出市區基本1個鐘起
87D, 286C (以前86C仲撚慘), 城隧轉車
唯一好處係空氣好、清靜, 有條海濱, 有單車徑踩去大埔
Ching好有研究
綠長目標油塘same here
申請需知P.16第18點
你呢個諗法唔夠積極

應該父母離婚
各自加一個仔女白表抽居屋
抽中公屋除名
剩低一個仔女住公屋,咁就有2居屋+1公屋

然後買完樓賣出去,再搞到自己破產,排中轉屋,之後申請公屋,假以時日就有3間公屋,人生贏家
咁先係正確態度,了解自己同屋企人想要乜嘢,唔係亂衝
其他家庭(冇長者) 有冇機會揀倒油塘1房?
點會冇機會,六合彩咁難中,每年都有N個人中頭獎

睇數據就係咁:
單位分佈
2房 (443 – 489平方呎)
粉嶺清濤苑72個,油塘高宏苑300個,馬鞍山錦柏苑363個 = 735個

1房 (374 – 424平方呎)
粉嶺清濤苑308個,油塘高宏苑560個,馬鞍山錦柏苑527個 =1395個

油塘一房 + 兩房 860個,長者隊有1400個配額
可能你揀樓前有人撻訂,而你係當日第一個揀樓
每次都有呢D幸運兒
係咪居屋/公屋
抽得後排得尾
到你去果日都應該去睇下
博之前一日有人撻訂
去執死雞??
前一晚睇下有咩單位剩
不過我覺得既然比咗錢,得閒就點都去下,賺經驗都好
所以亦都最多人揀~
分分鐘裝修費仲貴過首期+印花税+雜費…………
肯定啦
5%首期,買兩房連什費都係廿萬左右

25年先入伙,仲可以慢慢執屋,諗裝修
如果居屋揀樓果陣 仲有啲tko 沙田 土瓜灣一房單位
綠置居仲未搞珠

各位巴打會點揀?
我估綠置居攪珠應該同居屋家庭隊揀樓差唔多時間,如果係居屋仲有沙田一房,完全唔需要考慮綠置居啦,出年就開開心心住新樓

除非咁巧合,居屋係家庭隊,而家屋企人剛滿60,可以排長者隊,就要難抉擇,但二揀一我就揀居屋
鑽石山有個高層大單位撻訂左
第一個長者家庭可以執死雞
諗多咗,銷售資料冇,正常情況下唔會呢期賣

鑽石山都撻訂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞