綠置居 2022 (1) 88萬買油塘

952 回覆
8 Like 6 Dislike
綠家想要油塘大開放式唔知大唔大機會呢
冇既就算數啦
聽聞綠置單位第日好難甩手
好難搵到下個未補地價買家
要補幾百萬先放到
真唔顛
我完全唔識指教下各位
除咗第一批綠置居,其他全部只可以賣比綠表人士
所以綠置居真係適合自住,投資就冇乜可能喇,始終係拎間公屋出嚟換

不過兩老住緊,死咗之後間公屋要還比政府,仔女預算唔多,買間綠置居就幾好

或者小家庭,住緊舊邨/方向差,未來可能移民或者有其他投資計劃,換綠置居可以改善生活環境,價錢平過居屋,

例如油塘細開放式88萬 VS 啟欣124萬
兩房價錢相差近200萬,反正居屋都係要綁幾年,個差額用嚟投資其他,可能賺得仲多
綠家要頭幾粒波先簡到大開放式
綠家應該好易喎280呎嘅話
綠單就會難啲
綠長呢
綠長更易啦 啲大單位基本上比綠長揀晒
驚供唔起 諗緊點揀
大開放式 (277 – 333平方呎)
粉嶺清濤苑396個,油塘高宏苑774個,馬鞍山錦柏苑846個 =2016個

細開放式 (184 – 223平方呎)
粉嶺清濤苑0個,油塘高宏苑387個,馬鞍山錦柏苑160個 =547個

細開放式只有547個,單人配額500個,定係家庭隊最多食47個
但可能有人會買油塘細開而唔要粉嶺大開
基本上家庭隊大部份人都可以買大開放
綠置都擔心供唔起
不如考慮下買租置公屋啦,經房署買幾十萬就有
例如今期居屋2022,市區租置公屋,3百幾尺都係60萬左右

過幾年手頭鬆D,又可以用嚟抽一手居屋 (要用白表)

(c) 直至本計劃申請截止日期當日,根據房委會「租者置其屋計劃」(下稱「租置計劃」)與房委會簽訂轉讓契據日期起計 10 年內的「租置計劃」單位業主及其戶籍內的所有認可家庭成員,必須一同申請(只可選購房委會的居屋單位,並不可選購房協的資助出售單位)。
老老實實,綠置都驚供唔起,不如安安份份繼續住公屋,唔洗煩
如果綠置 唔可以跟自由市場定價賣比街客 咁咪即係轉售能力大減 咁點建仲要買 住成世公屋好過
係㗎 睇你想追求啲咩啫 乜人都有 唔係人人買樓嘅動機都係想賺錢嘅

綠置居個本意就係比啲想買樓嘅窮人容易啲買樓 唔係比啲窮人脫貧用
係嫁,反而居屋起碼可以賣俾白綠表,轉手同賺嘅機會高d
所以真係睇純自住,定係想日後換私樓
無對錯,最緊要了解自己同家人能力、意願
推售「綠置居2019」青衣青富苑和柴灣蝶翠苑貨尾單位,暫會提供188伙,少部份更是逾400平方呎的大單位,是首次在特快公屋編配計劃下推售根據房委會最新資料,青衣青富苑和柴灣蝶翠苑同屬「綠置居2019」計劃的推售屋苑,出售三年後,分別仍有至少180和8伙貨尾單位,但估計未計算後期的撻訂單位,預料整體推售的單位數會較現時公布的多。

公屋輪侯人士可以留意下,FB有人已經收到信可以參加特快隊+貨尾申請期7月19日 - 8月8日
400呎?又有人撻咩?
我冇去了解
不過撻都唔奇啦
公屋申請入息+資產計要買400尺有啲難度
想問有冇人知輪侯緊嘅如果買嗰日過申請公屋入息係咪就唔買得
就算十年內可以轉返出黎買居屋,都要抽中先得
佢擔心供綠置居未必應該到,咁如果有置業需要,租置係一個選擇
日後可以抽居屋都係多條路,而且家庭隊應該冇咁黑仔,幾年都唔中掛
淨係 輪緊公屋先有得抽?本身住緊有冇得入表抽?
輪候人士only,因為之前擺去普通綠置居比公屋客,賣咗兩期都去唔哂啲貨
唔擺第3次

詳情睇政府1月嘅公佈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞