綠置居 2022 (1) 88萬買油塘

952 回覆
8 Like 6 Dislike
補充
租置未到 2027可以賣,綠置居2022就要等耐D
綠表得兩個會買既原因

過幾年賣套現移民

而家住啲垃圾屋村換個好啲既
我自己就對租置有興趣, 但而家成日都有好多新聞講關於大廈維修嘅天價嘢, 租置個d 點樣玩架? 係咪一樣好似居屋咁交比業主立案法團?
租置最煩係管理問題

例如樓上有噪音,居屋 / 綠置居,直接搵管理公司投訴
但租置公屋牽涉租戶/業主

如果樓上係租戶,你係業主,咁就要由兩間管理公司處理
即係你去搵業主立案法團嘅管理公司A,聯絡租戶 (即房署)嘅管理公司B,再去處理噪音

如果係漏水等問題就更嚴重

至於其他維修問題,就會跟返業權,買咗嘅自己比,未買嘅房署比錢

無論買私樓 / 居屋 / 綠置居 / 租置公屋,都一定要參與業主會,唔好比法團自把自為,出事嘅多數都係小業主話忙,唔得閒開會,平時不問世事,或者比授權票法團
到知道夾錢做維修先知出事
絲打(巴打?) 有料到, 學到嘢
仲有就係而家正常嘅租置公屋單位回收返嚟唔會派比輪侯冊,拎哂嚟賣,但問題單位 / 垃圾房附近 / 極低層之類不受歡迎單位都會照派

即係你買入單位之後,只要隔離左右唔係上述情況,日後新鄰居都係比錢買樓嘅
其實咁都會慢慢將租戶/業主 變成1:99, 都好嘅, 係有時驚d 隔離屋係甲由屋咁... 今次呢輪都唔知幾時有list 可以睇到有咩單位
而家居屋官網每個租置屋邨有兩個單位睇
全部好似大約500個會賣,但要到揀樓先有得睇哂,
(註: 選樓期內將會提供所有於本銷售計劃下出售的租者置其屋計劃屋邨回收單位的室內短片及照片)不過都就快啦
今期d樓居住環境好過上期
但樓花期好長
唔洗推廣都得啦,上年租置大單位,頭珠都無份簡仲受歡迎個新樓
你一講完即刻睇 你真係好熟 500 呢個數字係官方講定網上推出黎
點解今期綠置居無租置反而居屋有
長者隊只係長者一定有份做業
主申請人一定係業主
至少兩個人長命契咁解
冇事的
500呢個數係其他討論區見到

可能係上次綠置居揀樓中段租置受歡迎過新樓
今次放去居屋,新樓有白表買,租置有綠表
數據好睇D
會唔會有人以為租置仲係綠置居而無入居屋

其他討論區見過
想問下幾時要決定邊個做業主?
遞交申請表一刻
申請人=業主
揀樓日及之前可以加減額外業主
都唔怕既,之後長者可以做聯名業主
(我都係問左屋邨辦事處)
因為我都係用我名做申請人…
但租置維修起上黎太煩
因為綠置啲樓大部分都細單位

反而租置出大房, 但都有人買左中伏上東jer 西望
話買左曱甴屋隔離
住開公屋都知乜人都有
你話隔離有個癲佬,佢上去睇就未必發現到
但間曱甴屋咁誇張,一定會知
佢係完全冇去睇就買樓,唔好彩只係原因之一,一世人一次房屋福利,仲要拎間公屋去換,自己唔做足功課,就要負責任
咁講, 房署賣樓邊睇得咁多間呀
你去到要就唔要唔要就比人買左

買新樓都仲話睇下座向, mark 定單位號碼, 買唔到18樓咪買19樓

租置咁Q 散再加現場環境
又唔怪得佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞