綠置居 2022 (1) 88萬買油塘

952 回覆
8 Like 6 Dislike
康和都有分幾種 你自己睇下 佢果隻康和係最靚 門既走廊剛好區分客飯廳
粉嶺唔係24年Q2咩
對比油塘同馬鞍山,算係「就快」
今日交左申請 見佢個email話會搵你申請人簽名先會確認申請?
係,會有你個區房署人員打俾你,確定公屋單位內既人數,同你申請既人數有無出入,有多既,會要求你出示證明你地關係既文件副本(例如結左婚,又無入公屋戶籍,就要你結婚證書副本)
同埋所有人簽名、同埋身份證副本
因為早2日我都係有房署既人打黎…
我問過佢…其實佢話就算網上申請,其實佢地都係會print出黎,
再要全部人簽名,同實體紙本申請無分別…
所以,佢搵完你,就好盡快簽好名,同交齊需要既證明文件…
係屋邨辦事署先啱…
如果本身有4個人 綠置居只係寫3個(包戶主)得唔得?
因為要還公屋,所以要全家同意
想問下係咪同居屋一樣
單身長者只係計單人?
可唔可以加阿仔個名當家有長者?
就係唔想搵佢先網上申請 再填過1份實體表我俾佢得唔得,全家都要返工,就唔到時間同時搵佢
咁如果其中一個成員結咗婚 但配偶唔係香港人唔係香港住 洗唔洗填埋個配偶? 個配偶無係公屋落名
點都要全家人簽名,不過佢又唔會上門既,入落你信箱,之後你簽好晒名,之後交返俾佢就得~
跟公屋戶籍,單人就係單人
而家加名未必趕得切
都要填,佢有一欄係填配偶資料,之後問有冇香港入境權,冇就要申報資料~冇記錯既話就係咁~如有巴打知道可以補充~
原來係咁都好d, 幾驚佢話約哂全家同時間去佢度簽
網上申請無填呢個成員係咪佢搵你果陣同佢講加返就得
申請需知係咁樣寫,請閱P.2註二及P.4

https://hos.housingauthority.gov.hk/mini-site/gsh2022/common/pdf/application_guide_c.pdf
1.7 申請者及/或名列於申請表上的家庭成員如屬已婚人士,其配偶亦必須名列同一份申請表,否則房委會有權取消相關申請;但如有文件證明他們已合法仳離、配偶沒有香港入境權(註二)或已去世則屬例外。合法仳離是指離婚人士須在申請截止當日或以前,獲法庭批出絕對判令證明書 (離婚案 ),否則其配偶亦須名列同一份申請表。如未能符合規定,房委會有權取消相關申請。有關申請被取消後,已繳交的申請費不會獲得退還,亦不能轉讓。

註二: 申請者及所有家庭成員必須現居於香港並擁有香港入境權,其在香港的居留不受附帶條件所限制(與逗留期限有關的條件除外)。未獲香港入境權人士不能包括在申請表內。

最直接係去你條邨嘅辦事處問主任
佢會打比你叫你簽名,你到時問佢啦
房署
啟德 2B6 號地盤 2000個
啟德 2B5 號地盤 1700個
啟德 2B3 號地盤 1200個
啟德 2B4 號地盤 1300個

房協
啟德 1E1 號地盤 700個
啟德 2B1 號地盤 1800個

黎緊 啟德 仲有咁多居屋?

房協樓
資料來自政府6月22日嘅新聞公報

https://www.info.gov.hk/gia/general/202206/22/P2022062200334.htm

https://gia.info.gov.hk/general/202206/22/P2022062200334_395508_1_1655880434584.pdf

可以睇到未來嘅綠置居未有定案,所以我覺得抽到,又啱心水就買喇

我覺得房協樓 = 高質素呢個傳說已經完結咗
咁多地盤 會唔會最尾公屋/居屋一齊起
就算驗左有問題房委會都唔會理你/執修 房協唔知
房署同房協樓都係限期內申報就會安排執修,不過「有問題」嘅定義好難判斷
只係房署居屋 / 綠置居係清水樓,點都會裝修,濕碎嘢就搵裝修師傅整埋,唔駛嘥時間同房署傾

而房協樓係包埋裝修,樓書列明有啲咩,自己唔係專業人士,比錢請人驗樓,搵房協執修,好過住落有問題煩死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞