綠置居 2022 (1) 88萬買油塘

952 回覆
8 Like 6 Dislike
可能移民呢
但係居屋定價仲係年初定價,會唔會高水左
好明顯樓市係向下行,覺得唔啱價可以再等下期

但下期屯門數量少,啟德而家都唔知搞成點,朗邊「地質欠佳」,建築費唔會少,我估價錢應該唔會太低
https://topick.hket.com/article/3274016/%E3%80%90%E7%8D%A8%E5%AE%B6%E3%80%91%E5%85%83%E6%9C%97%E6%9C%97%E9%82%8A%E5%B1%85%E5%B1%8B%E5%9C%B0%E7%9B%A4%E7%9F%B3%E5%B1%A4%E5%BC%B1%E3%80%80%E9%A0%88%E5%8A%A0%E5%BB%BA%E6%A8%81%E6%9F%B1%E6%96%99%E5%BB%B6%E8%87%B32025%E5%B9%B4%E4%B8%AD%E5%AE%8C%E5%B7%A5

最穩陣都係安達臣 (冧天秤係房協居屋)

資助出售房屋預測建屋量及推售時間
https://gia.info.gov.hk/general/202206/22/P2022062200334_395508_1_1655880434584.pdf
我睇過未來居屋同綠置屋
似乎都係大西北同埋東涌安達臣為主
其實之後可能平啲但少選擇
想問下而家同屋企人住既話 可唔可以用綠表一人申請綠置居 然後自己一個住 定係一定要全家一齊申請?
綠表一定要全家,因為要拎間公屋換
所以今期抽到居屋、綠置居,啱自己就買咗先
唔該
應該都係爭崩頭……
最好已經東涌,其他全部狗飯
大西北如果住開都仲接受到
安達臣真係搞唔掂
仲有大量啟德 / 安達臣居屋喎

房署
啟德 2B6 號地盤 2000個
啟德 2B5 號地盤 1700個
啟德 2B3 號地盤 1200個
啟德 2B4 號地盤 1300個

房協
啟德 1E1 號地盤 700個
啟德 2B1 號地盤 1800個

不過我始終覺得今次居屋 / 綠置居啱就買喇,下次未必抽到
唔知綠置有幾多人抽 油塘1房都夠喇
有剩應該都得返細單位…
最多人爭啦應該…
又市區,交通都算方便,
但我就一定要最大單位…唔係唔夠住…
居屋2-3人都得…但綠置就……
有得揀緊係最大 但都估到自己冇咁好運
居屋我用白表…第12號波,都冇機啦
今次用綠表用埋家有長者…但都要睇個波排第幾…
上年7萬人爭3000個 平均21人爭1個 今年當7萬爭5000個都14爭1 頭7粒籌都有機會 但想1房以上應該要頭3 4粒
一切都睇運…六合彩又中得個…3個號碼
康和其實實用率好低
我覺得康和式實用又唔算低,只係冇乜彈性
和諧式或而家公屋/居屋款,可以有n種間隔
樓爆做買綠置居?
住公屋隔岸觀火仲爽皮啦
但個則好靚 特別係鳳庭苑3、6個三房則
睇下買咩啦,油塘一房 / 兩房肯定冇問題
粉嶺自住都唔錯,就快落成,馬鞍山樓花期太長就真係要考慮清楚

百幾尺單位就真係自己睇路
三房兩廁,全部康和都係咁,係人都知靚,有錢買先得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞